Kurdi glasuju: Najavljuju se odmazde

Irački Kurdi počeli su u ponedjeljak glasovati o svojoj nezavisnosti na povijesnom referendumu koji bi trebao otvoriti put državi za koju se bore već gotovo jedno stoljeće

Ministarstvo vanjskih poslova Turske objavio je danas kako je referendum koji se održava na sjeveru Iraka, organiziran jednostranom odlukom Kurdske regionalne uprave (IKBY), s aspekta njegovih rezultata ništavan.

“Ne priznajemo ovaj pokušaj koji nema legitimitet ni s aspekta međunarodnog prava, niti Ustava Iraka, niti ima neko drugo pravno utemeljenje”, priopćeno je iz MVP Turske, prenosi TRT.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predsjedavao je u petak sastankom Vijeća za nacionalnu sigurnost u Ankari. Najviše sigurnosno tijelo Turske je upozorilo na “ozbiljne posljedice” kurdskog referenduma u Iraku, prenosi Bljesak.info

Irački Kurdi počeli su u ponedjeljak glasovati o svojoj nezavisnosti na povijesnom referendumu koji bi trebao otvoriti put državi za koju se bore već gotovo jedno stoljeće.

Glasovanje koje je inicirao kurdski predsjednik Masud Barzani održava se u autonomnoj regiji Kurdistana, na sjeveru Iraka, koja obuhvaća pokrajine Erbil, Sulejmaniju i Dohuk, ali i u zonama u kojima se za prevlast bore Kurdi i središnja iračka vlada.

Referendum međutim predstavlja riskantan potez jer je irački premijer Hajder al-Abadi jasno dao na znanje da će poduzeti ‘mjere nužne’ za očuvanje jedinstva u zemlji.

Susjedne zemlje poput Turske i Irana, zabrinute da će njihove kurdske manjine slijediti taj primjer, također su zaprijetile odmazdom.