Published On: Uto, velj. 19th, 2019
#3rd | By Desk

Kula herceg Stjepana: Obnovljena pješačka staza u Blagaju, iz Grada pozivaju da je posjetite

Grad Mostar putem Službe za gospodarstvo implementira projekt RITOUR – ”Valorizacija kulturnog i prirodnog bogatstva kroz prekograničnu suradnju urbanih turističkih destinacija na jadranskom bazenu kraških rijeka”, u sklopu kojeg se radila rekonstrukcija na području kule herceg Stjepana u Blagaju.

Projekt, u sklopu kojeg je rađena obnova, je odobren programom ”Interreg IPA”, prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020, priopćeno je.

Pored Grada Mostara partneri na projektu su Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije, Grad Solin i RERA – Javna ustanova za razvoj Splitsko-dalmatinske županije iz Republike Hrvatske i Turistička organizacija Podgorice iz Crne Gore.

U okviru Projekta završeni su radovi na obnovi, rekonstrukciji i čišćenju pješačke staze za stari grad-kulu Stjepan-grad u dužini od cca 920 metara. Također,  izvršeno je postavljanje klupa za odmor na stazi, kao i postavljanje zaštitne ograde na mjestima gdje je to bilo potrebno zbog sigurnosti šetača i posjetitelja.

”U idućem razdoblju, u sklopu Projekta na prostoru Kule, postavit će se info-paneli  sa svim povijesnim podacima vezanim za kulu i za cjelokupno područje, a u cilju približavanja i informiranja posjetitelja s kulturno-povijesnom baštinom”, rekla je šefica Službe za gospodarstvo, Ivana Marić.

U sklopu projektnih aktivnosti izrađena je ”Studija o turističkim potencijalima Herceg Stjepan kule”  koja daje smjernice za daljnji razvoj i upravljanje, i  u kojoj su sadržani prijedlozi aktivnosti za daljnju valorizaciju Herceg Stjepan kule kao turističke atrakcije Grada Mostara, priopćeno je iz Grada. /bljesak.info/