Published On: Pon, pro 3rd, 2012

KRASAN DEČKO: Samo je želio biti ubijen i otići u raj

Tužitelj i obrana danas bi trebali iznijeti završne riječi na suđenju Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću, optuženim za teroristički napad na Američko veleposlanstvo  u Sarajevu 28. listopada 2011. godine.
Brantelj Mevlida Jašarevića odvjetnik Senad Dupovac izjavio je Srni da je pripremio završnu riječ koju će bazirati prvenstveno na okolnosti da njegov klijent nije došao pred Veleposlanstvo SAD-a toga dana da nekoga ubije nego da bude ubijen i mučeničkom smrću sebi osigura mjesto u raju.
Na posljednjem ročištu u svojstvu vještaka svjedočio je profesor Odsjeka za sigurnosne i mirovne studije Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu Vlado Azinović, koji je iznio mišljenje o fenomenu i korijenima terorizma, kao i društvenom kontekstu i njegovim pojavnim oblicima.
Prema optužnici, koju je 23. travnja podiglo Tužiteljstvo BiH, Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić su napadom na Američko veleposlanstvo planirali iznuditi ustupke od organa vlasti zahtijevanjem da NATO snage napuste Afganistan, te su prijetili građanima SAD-a i Njemačke.
Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su, kao članovi terorističke grupe, omogućili Jašareviću izvršenje krivičnog djela terorizma.
Mevlid Jašarević je prilikom napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu u blokadi držao centar grada oko 45 minuta, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.
On je nasumice pucao po objektu Veleposlanstva i ranio pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića. ( Srna)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare