Utorak, 21 svibnja, 2024

Ukidaju se carine na uvoz polovnih automobila

Must Read

SARAJEVO – Carine na uvoz polovnih automobila, tekstila, draguljarskih predmeta i predmeta od zlata, benzina, motornih ulja, kao i određenih vrsta hrane iz EU u BiH bit će ukinute od početka naredne godine, rekao je Srni portparol Uprave za indirektno oporezivanje / UIO / BiH Ratko Kovačević.
“Carine će biti ukinute i na određene mliječne proizvode, poput jogurta i mliječnih namaza, na teleće i juneće meso, na poriluk, rajčica, određene vrste džemova, marmelada i sokova, kao i na kavu sa i bez kofeina, te određene tekstilne proizvode, poput kaputa, ogrtača, odijela od vune, jakni, sakoa i hlača “, naveo je Kovačević.
On je pojasnio da s ciljem zaštite domaće proizvodnje na određene vrste prozvoda koji imaju porijeklo iz EU carine nisu ukidane.
“Riječ je uglavnom o poljoprivrednim proizvodima kao što su određene vrste voća, višnje, maline, ribizle, brusnice, kupine, lubenice, grožđe, određene vrste povrća patlidžan, grah, grašak, celer, mrkva, krumpir, određene vrste mesa i mesnih proizvoda , te mlijeka i mličnih proizvoda, kao i šećer “, precizirao je Kovačević.
On je dodao da je Vijeće ministara BiH oformilo pregovarački tim koji će već početkom naredne godine započeti novu rundu pregovora sa EU o carinama koje su ostale na ove proizvode. Kovačević je naglasio da se ukidanjem carina početkom sljedeće godine ne može očekivati smanjenje cijena, jer od početka primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između BiH i EU, od 1. srpnja 2008. godine, nije došlo do značajnijeg smanjenja cijena proizvoda na koje je u međuvremenu ukinuta ili smanjena carina.
“Formiranje cijena na tržištu u BiH je slobodno i isključivo od ponude i potražnje u datom momentu ovisi kolike će biti cijene određenih proizvoda. U svakom slučaju ne postoji mehanizam kojim bi država bilo koga prisilila da za postotak smanjenja stope carine, smanji i finalnu cijenu tih proizvoda na tržištu “, pojasnio je Kovačević.
On je podsjetio da je najveći pad prihoda od carina zabilježen 2009. godine kada je u potpunosti ukinuta carina na gotovo 90 posto proizvoda koji se uvoze i imaju porijeklo iz EU.
“Tome u prilog govori činjenica da su u 2007. godini prihodi od carina iznosili 655 milijuna KM, u 2008. godini 650 milijuna KM, au 2009. godini 345 milijuna. U 2010. godini prihodi od carina iznosili su 302 milijuna KM. U 2011 . godine prihodi od carina iznosili su 281 milijun KM. U deset mjeseci 2012. godine prihodi od carina iznose 188 milijuna KM “, naveo je Kovačević.
Prema njegovim riječima, za proizvode, za koje je pregovarački tim BiH utvrdio da su od posebnog značaja za zemlju, postignut je dogovor sa EU da se stope carine postupno smanjuju u razdoblju od 2008. do 2013. godine.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -