Subota, 15 lipnja, 2024

Krnja Vlada Federacije za bošnjačke škole u RS-u izdvojila novac, a ukinula bi hrvatske u FBiH

Must Read

Za izvođenje instruktivne nastave za djecu bošnjačke nacionalnosti u OŠ “Vrbanjci” pokraj Kotor Varoši u RS, krnja bošnjačka Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici na prijedlog ministrice Elvire Dilberović izdvojila 86.000 maraka.

To je hvalevrijedan potez kako bi djeca dobila adekvatno obrazovanje da nisu sami po sebi kontroverzni političari ili predstavnici stranaka koji sustav obrazovanja na hrvatskom jeziku nazivaju segregacijom.

Naime, posljednjoj sjednici, kojoj nisu nazočili Hrvati, su iz tekućih pričuva isplaćene naknade nastavnicima za veljaču i ožujak i jednoglasno su je podržali ministri iz SDA i DF-a. “Ovo pitanje treba biti što prije riješeno”, naglasila je ministrica Dilberović, a prihvatio bošnjački dio Vlade FBiH, piše Večernji list.

Što žurnije isplatiti

Uz inicijativu o što žurnijoj isplati tranše za plaće i ostale naknade nastavnicima koji izvode instruktivnu nastavu bošnjačkoj djeci u RS, upućen je i zahtjev Federalnom ministarstvu financija da nalog za isplatu što prije realizira.

Ministrice financija i dopredsjednice Vlade FBiH Jelke Milićević prilikom izglasavanja ovog zaključka na sjednici nije bilo. Uz to, prijeporno je da ni po jednom ustavnom, a ni zakonskom temelju ne može neustavno Ministarstvo obrazovanja financirati obveze za školstvo u drugom entitetu.

Za oblast obrazovanja u FBiH su mjerodavne županije, a u RS entitetsko ministarstvo. Financiranjem instruktivne nastave u RS, bošnjački dio Vlade FBiH samo nastavlja politiku ‘platformaške’, također bošnjačke Vlade. Miješanje u sustav obrazovanja drugog entiteta nije jedini presedan vezan uz ovu odluku.

Primjerice, izvođenje nastave na hrvatskom jeziku u Bugojnu za bošnjačku političku scenu je nastavak etničkog čišćenja, a postojanje dviju škola pod jednim krovom u Čapljini ili Stocu čisti fašizam. Kada isto pravo, pravo na nacionalnu skupinu predmeta i školovanje na materinskom jeziku traže roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjca u Kotor Varoši ili Konjević Polja, onda je to njihovo zakonsko i ustavno pravo koje se mora ostvariti. I sama ministrica Dilberović nedavno je osudila praksu dviju škola pod jednim krovom ističući da je njezino neustavno ministarstvo dalo preporuku za ukidanje ove prakse.

Stavovi Bošnjaka

“Nažalost, ministri obrazovanja u županijama gdje je prisutna pojava dvije škole pod jednim krovom još nisu realizirali zaključak Koordinacije ministara obrazovanja u FBiH kojim su se obvezali izvršiti analizu načina funkcioniranja i dati prijedloge kako približiti odvojene paralelne strukture u školama. Apsolutno smo posvećeni rješavanju segregacije i diskriminacije u obrazovanju, uz puno poštovanje ustavne nadležnosti u oblasti obrazovanja koja se u FBiH nalazi na županijskoj razini”, kazala je ministrica Dilberović.

A samo nekoliko dana poslije, ministrica Dilberović traži sredstva za izvođenje instruktivne nastave djeci bošnjačke nacionalnosti u Vrbanjcima dajući potporu bošnjačkoj djeci. Osnovni sud u Kotor Varoši nedavno je, zbog nepravodobnostii, odbacilo tužbe roditelja bošnjačke djece protiv OŠ “Sveti Sava” koja je djeci uskratila pravo na nacionalnu skupinu predmeta. Prema dvostrukim mjerilima, umiješala se FBiH osiguravši djeci bošnjačke nacionalnosti ono što su im uskratile vlasti RS, a istodobno čineći sve kako bi isto pravo uskratili hrvatskoj djeci u FBiH, piše Večernji list.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -