RUSKI MINISTAR TVRDI ‘Albanci su ubijali po Kumanovu uz suglasnost EU kako bi se zaustavio Turski tok kroz Makedoniju’

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva jako zabrinuta zbog događanja u Makedoniji, Kosovu i u dijelovima BiH i zbog toga što se EU ‘kukavički’ odnosi prema sve jačem prisustvu Islamske države na Balkanu i projektu ‘velike Albanije’ koja joj praktično nastaje pred očima.

– Pozivamo EU da kroz svoje prisustvo na Balkanu obrati posebnu pažnju na te veoma uznemirujuće tendencije, posebno one koje se mogu podvući pod teroristički kontekst – rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomacije Ivicom Dačićem, prenosi Blic.rs.
Izražavajući zabrinutost zbog novih poziva na Veliku Albaniju, Lavrov je rekao ne vjeruje da ‘itko od razumnih političara može ostati ravnodušan prema tome’.

Ocijenio da su napadi u Kumanovu dobro pripremljene terorističke akcije i ponovio veliku zabrinutost Moskve zbog situacije na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Napomenuo je da se stječe dojam da se to događa zbog odbijanja Makedonije da uvede sankcije Rusiji i zbog spremnosti Skoplja da sudjeluje u projektu Turski tok koji bi trebao proći kroz tu zemlju sve do Srbije, a podršku albanskim teroristima prešutno je dala, kako kažu, Europska unija koja nije nikada oštro osudila ubijanje makedonskih policajaca.

– Ne možemo izbjeći osjećaj da postoji neka veza – naglasio je Lavrov, piše srpskiTelegraf.