Published On: Ned, pro 23rd, 2018

Križančevo, iliti mjesto manje vrijednih leševa…

🗓 22./23. prosinac 1993.
➡️ Žrtve: Hrvatski civili i vojnici HVO-a
⚠️ Lanac naredbodavaca, glasnika i izvršitelja: Alija Izetbegović, Sefer Halilović, Rasim Delić, Mehmed Alagić, Šerif Patković
⚠️ Izvršitelji zločina: 7. muslimanska brigada, 3. korpus Armije BiH
➡️ Kažnjeni za zločin: NITKO

⚠️ Osumnjičeni za zločine:
– Ibrahim Purić (1953.)
– Nijaz Sivro (1957.)
– Ibrahim Taralija (1959.)
– Rušit Nurković ( 1958.)
– Almir Sarajlić (1968.)
– Šaćir Omanović (1973.)
– Kasim Kavazović (1972.)
– Sadik Omanović (1968.)

Tijekom rata, potpune blokade i okruženja Hrvata Srednje Bosne, koja je trajala 316 dana, samo u Vitezu su poginula ili su ubijena 653 vojnika i civila. Među 78 ubijenih civila bilo je 21 dijete. Ranjeno je više od 2000 tisuće vojnika i civila, ostalo je 328 udovica, 22 djece bez oba, a 431 dijete bez jednog roditelja. Gradić Vitez imao je pred rat samo 7.000 stanovnika, a cijela općina 20.000. Broj žrtava Hrvata je ogroman i daleko nadilazi broj bošnjačkih žrtava i u Vitezu i Srednjoj Bosni.

O kakvom se strašnom zločinu počinjenom nad zarobljenim Hrvatima u Križančevu Selu 22. prosinca 1993. radi, neka ilustrira izvod iz zapisnika sa identifikacije masakriranih tijela Hrvata vraćenih obiteljima 39 dana nakon uhićenja i odvođenja. Identifikaciju je vršio ugledni liječnik, dugogodišnji ravnatelj Doma zdravlja u Vitezu, primarijus dr. Franjo Tibold.

U izvodu iz zapisnika stoji:

Leš br. 1 – Zdrobljena glava u predjelu vilica, duboka rasjekotina na lijevoj natkoljenici.
Leš br. 2 – Zdrobljena glava, izbijene oči.
Leš br. 3 – Izbijeno lijevo oko, zdrobljena vilica ulijevo.
Leš br. 4 – Zdrobljena glava.
Leš br. 5 – Zdrobljena glava odozgo, lica nema
Leš br. 6 – Zdrobljena glava, pomjerene vilice s lijeve strane udesno, zdrobljena natkoljenica.
Leš br. 7 – Zdrobljeno lice
Leš br. 8 – Zdrobljena glava u potiljku.
Leš br. 9.- Preklan, rez širok 15 centimetara
Leš br.10. – Glava zdrobljena, duboka posjekotina ispod lijevog uha.
Leš br.11. – Zdrobljena glava…?

Tu je dr. Tiboldu pozlilo i nije mogao dalje nastaviti identifikaciju. Identifikaciju sa skoro istim opisom završio je drugi liječnik. Naime, liječnik Franjo Tibold nije mogao ni pregledati poginule nego je nakon 11. mrtvog rekao da on više to ne može raditi i neka nastavi tko to može. Kada jedan dugogodišnji liječnik koji se svega nagledao u životu ne može gledati masakrirane, znate onda na što su pokojnici sličili i kakve torture Armije BiH su prošli

Nakon upada bošnjačkih snaga u selo i nekoliko sati poslije dogodio se pravi pokolj nad zarobljenim vojnicima HVO-a i hrvatskim civilima. Selo su opljačkali, a kuće i gospodarske objekte zapalili. Ubijena su 34 vojnika i hrvatska civila, među kojima je bilo žena i staraca, 30 vojnika je zarobljeno i odvedeno u selo Poćulica, a poslije u Zenicu gdje im se jedno vrijeme gubi svaki trag. A 39 dana nakon zarobljavanja, pod pritiskom obitelji, UNPROFOR-a i MCK, bošnjačka je strana predala 30 tijela zarobljenih.

TREĆIM KORPUSOM ZAPOVIJEDAO JE MEHMED ALAGIĆ, O ČEMU JE REDOVNO IZVJEŠTAVAO ALIJU IZETBEGOVIĆA

O napadima na HVO i nemilosrdnom odnosu prema Hrvatima svjedoči i zapovijed dozapovjednika 3. korpusa Armije BiH, 22. prosinca 1993., nakon koje se dogodio zločin nad Hrvatima u Križančevu Selu: “… uništiti svu živu silu, uključivo žene, djecu i starce na prostoru Novi Travnik, Nova Bila, Vitez, Busovača radi spajanja s prometnicom Vitez-Kruščica. U tu svrhu upotrijebiti sva raspoloživa artiljerijska sredstva, pješadiju, raspoloživa kemijska sredstva i sve goste u slavu uzvišenog Allaha dž.š. … Po izvršenoj naredbi forsirati pravac Pavlovica – Gornji Vakuf uz podršku ‘S’ sa strane.”

O rezultatu napada Armije BiH na Hrvate srednje Bosne svjedoči izvješće koje je predsjedniku Izetbegoviću podnio zapovjednik Glavnog štaba ABiH general Rasim Delić u veljači 1994. godine:

”HVO /je/ eliminisan sa područja Jablanice, Konjica, Fojnice, Kaknja, Zenice, Travnika i Bugojna. Znači, kompletna jedna pokrajina po Vens-Ovenovom planu sa centralom u Travniku.“ (Miroslav Tuđman ”Druga strana Rubikona…“, 361)

Kako je vidljivo, za zločine nad Hrvatima sudit će se običnim vojnicima koji su od nekoga dobili zapovijed da taj zločin počine, primjetno iz gore citiranog dokumenta. Proces je pokrenut tek u drugoj polovini ove godine, 25 godina nakon zločina! Još jednom se amnestira vrh bošnjačke vojske, zamagljivanjem stvarnosti i umirivanjem mase na jeftin, populistički način, sudeći onima koji su ubijali po zapovijedi, dok su njihovi nalogodavci, na slikama ispod, amnestirani i nedodirljivi.

Izvor: Vox Plebis

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare