Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

KRIVOKAPIĆ: Rezolucijom o Jasenovcu Crna Gora obavlja prljavi posao Beograda i otvara novi front s Hrvatskom

Must Read

Aktualna vlast Crne Gore donošenjem rezolucije o Jasenovcu obavlja “prljave zadatke” vlasti u Beogradu, rekao je u Dubrovniku bivši crnogorski ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Krivokapić, veteran crnogorske politike, na marginama Dubrovnik Foruma proglasio je vlast u Podgorici “trećom vladom Crkve Srbije”, naglasivši kako je Crna Gora “više nego ikad” ovisna o Beogradu i o “srpsko-ruskom svijetu u najgorem značenju” tog termina.

Predsjednik crnogorske skupštine Andrija Mandić u četvrtak je službeno predložio da se na dnevni red za danas zakazane sjednice crnogorskog parlamenta uvrsti prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Krivokapić smatra kako Podgorica time “obavlja prljavi zadatak za srpsku volju”, naglasivši kako Crna Gora nije donijela rezoluciju o srpskoj aneksiji Crne Gore, o Božićnom ustanku koji je “proporcionalno stanovništvu imao višestruko više žrtava nego Hrvatska u Domovinskom ratu”, kao ni o bijegu srpske vojske dok joj je Crna Gora “čuvala leđa na Mojkovcu”, čime je Srbija “uništila državnost Crne Gore”.

“Aktualna vlast vrši najveću pljačku Srbije u povijesti države”

“Umjesto tih rezolucija mi usvajamo rezoluciju o Jasenovcu” te je jasno da je to način da se otvori novi front s Hrvatskom na želju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, pod čijom vlašću Srbija nije donijela takav dokument.

Aktualna vlast u Beogradu “vrši najveću pljačku Srbije” u povijesti te države, a tu je povijest studirao, naglasio je Krivokapić. “Izvozi se nemir u regiju da bi se pod tom krinkom nastavila velika pljačka Srbije”, pa i regije, istaknuo je Krivokapić.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman tijekom nedavnog posjeta Tivtu rekao je da je Zagrebu neprihvatljiva i besmislena rezolucija o Jasenovcu te je istaknuo da bi se “Crna Gora trebala suočiti s vlastitom povijesti, ako je sklona rezolucijama”.

U prijedlogu rezolucije između ostalog se navodi da su u logoru u Jasenovcu od 1941. do 1945. mučeni i ubijani Srbi, Židovi, Romi, Hrvati i drugi narodi. Predlaže se da 22. travnja, kada je logor 1945. bio rasformiran, postane Dan sjećanja na genocid u Jasenovcu koji bi se obilježavao u Crnoj Gori svake godine.

Prijedlog rezolucije potpisala 43 zastupnika

Njezinim bi usvajanjem populistički Pokret Europa sad premijera Milojka Spajića trebao smiriti i zadovoljiti proruski i prosrpski dio vladajuće strukture u Crnoj Gori nakon što je njegova vlada u UN-u podržala rezoluciju o Srebrenici i njegovi zastupnici dali potpis za nju.

Predlagatelji kažu da su jedinstveni u osudi svih zločina na tlu Crne Gore i bivše Jugoslavije, ističući da odgovornost može biti isključivo individualna i da se ni jedan narod ne može smatrati genocidnim ili zločinačkim.

U prijedlogu rezolucije o Jasenovcu također je navedeno da “skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sjećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će spriječiti bilo kakav oblik revizionizma”.

Za usvajanje rezolucije potrebna je podrška 41 zastupnika od ukupno 81, koliko ih ima u crnogorskom parlamentu. Prijedlog su potpisala 43 zastupnika. Osim stranaka rasformiranog proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta, potpise su stavili i Demokrati bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića, prosrpska Socijalistička narodna partija i Pokret Europa sad premijera Milojka Spajića.

Prijedlog rezolucije o Jasenovcu nisu podržali zastupnici albanskih nacionalnih stranaka koje su u vladajućoj većini u Crnoj Gori./Hina/HMS/

- Advertisement -

39 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

39 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ne natjecanju za pjesmu Eurovizije (ESC) u Švicarskoj

Švicarska narodna stranka i Demokratska unija (EDU) najavile su referendume protiv državnih davanja EUROSONGU u Bernu, Baselu, Ženevi i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -