Published On: Sri, stu 14th, 2018

KRIŠTO O OPTUŽBAMA IZ SARAJEVA: Kada poštujete Ustav optuže vas za blokade

U narednih 10 dana imamo prostor da konstituirajuću sjednicu Zastupničkog doma  Parlamentarne skupštine zakažemo u skladu s Ustavom i Poslovnikom. Suština je u tome da političko i medijsko Sarajevo želi prikazati da politički predstavnici Hrvata  vrše pritiske na ustavne suce, članove SIP-a te da  opstruiraju  procese, dok je stvarnost  potpuno drugačija. Upravo oni koji HDZ BiH optužuju za blokade vrše pravno i političko nasilje nad Bosnom i Hercegovinom tako dovodeći u pitanje njenu izvjesnost i budućnost, kazala je Borjana Krišto zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za Hrvatski Medijski Servis.

Krišto je za HMS komentirala današnju sjednici kolegija Zastupničkog doma i optužbe kako ona želi blokirati rad Parlamenta BiH.

Prema navodima pojedinih sarajevskih medija na današnjoj sjednici Kolegija trebao se zakazati datum održavanja konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Krišto je za HMS demantirala navode sarajevskih medija i odgovorila na optužbe koje joj na teret stavljaju pokušaj blokade Parlamenta BiH.

“Održali smo sjednicu Kolegija na kojem su trenutni predsjedatelj i zamjenik pokušavali izvršiti pritisak da danas zakažemo konstituirajuću sjednicu. Bez  obzira što je ovo kraj mandata mi nismo samo tehničke osobe koje zakazuju sjednice. Mi smo sve do okončanja mandata političke osobe i kao članovi kolegija svoj posao moramo raditi odgovorno. Radim ga i danas i sutra sve dokle se ne održi konstituirajuća sjednica i izabere novi saziv”, rekla je Krišto.

Krišto smatra da je za donošenje odluke o konstituirajućoj sjednici na današnjem kolegiju prerano i da treba u potpunosti ispoštovati Poslovnik i Ustav koji jasno propisuju okvire djelovanja.

“Nisam željela da danas govorimo hoće li konstituirajuća sjednica piti 4., 5., 6., ili možda 7. prosinca. Nije važan datum jer mislim da se prije toga trebaju obaviti određeni razgovori na političkoj razini koji bi trebali definirati funkcioniranje parlamentarne većine”, rekla je članica Kolegija Parlamentarne skupštine BiH.

Inače, uz Borjanu Krištu, članovi Kolegija  Zastupničkog doma PS BiH su novoizabrani član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) i Mladen Bosić iz SDS-a.

Mladen Bosić kazao je da je zakazivanje konstituirajuće sjednice želio završiti danas jer više nema posla te da mu mandat prestaje 6. prosinca. Referirajući se na tu tvrdnju Krišto ističe da je Bosiću kazala  da mu mandat ne prestaje 6. 12. nego tada kada se održi konstituirajuća sjednica, a to može biti, primjerice 4. prosinca.

“Mi nemamo definiran termin i molim da se poštujemo. Ove nas stvari upućuju na dogovor i zahtijevam da se i oko ove stvari dogovorimo . U narednih 10 dana imamo prostor da konstituirajuću sjednicu zakažemo u skladu s Ustavom i Poslovnikom. Stojim iza svog  stava i on ima političko uporište te nema nikakvu pozadinu” rekla je Krišto za HMS.

Krišto rezimira da je  suština u tome da političko i medijsko Sarajevo želi prikazati da politički predstavnici HDZ-a vrše pritiske na ustavne suce, članove SIP-a te da  opstruiraju  procese, dok je stvarnost po njezinom shvaćanju  potpuno drugačija.

“Upravo oni koji HDZ optužuju za blokade vrše pravno i političko nasilje nad Bosnom i Hercegovinom tako dovodeći u pitanje njenu izvjesnost i njenu budućnost”, zaključuje Krišto./B.Galić/HMS/