Published On: Sri, stu 14th, 2018

Trump će otpustiti visokorangiranu službenicu zbog svađe s Melanijom?

Američki predsjednik Donald Trump namjerava zamijeniti zamjenicu savjetnika za nacionalnu sigurnost Miru Ricardel nakon što se zavadila s prvom damom Melanijom Trump, rekla su danas agenciji Reuters dva izvora upoznata sa slučajem.

Prva dama požalila se predsjedniku kako nije zadovoljna kako se prema njoj odnosi Mira Ricardel, koja je hrvatskog podrijetla, bivša ravnateljica Boeinga koja je radila u Trumpovoj predsjedničkoj kampanji i koju je ove godine savjetnik za nacionalnu sigurnost odabrao za svoju zamjenicu, prenosi Hina.

Izvori su rekli kako je Melania otvoreno zatražila od Trumpa da otpusti Ricardel. Glasnogovornica ureda prve dame Stephanie Grisham potvrdila je kako je Melania zatražila da Bijela kuća prekine veze s Mirom Ricardel.

“Stajalište je ureda prve dame da ona više ne zaslužuje čast da radi u Bijeloj kući”, rekla je Grisham.

Sukob eskalirao nakon Melanijinog posjeta Africi

Jedan od Reutersovih izvora je rekao kako se spor između prve dame i zamjenice savjetnika za nacionalnu sigurnost pojačao zbog posjeta Melanije Trump Africi u listopadu.

Izvor je rekao kako je Melania osjećala da Ricardel nastoji pružiti joj manje vladinih resursa u potpori njezinom posjetu Africi.

Izvor upoznat s radom Ricardel u Bijeloj kući je rekao kako je ona bila u lošim odnosima s mnogima u Vijeću za nacionalnu sigurnost i “nekako udaljila od sebe svakoga” osim Boltona, veterana konzervativnog stručnjaka za vanjsku politiku koji je neposredni nadređeni Ricardel.

Ricardel nije draga ni američkom ministru obrane

Jedan od izvora upoznat s ovom spletkom u Bijeloj kući je rekao da su napetosti počele rasti do točke krize prije oko mjesec dana i da su učinjeni ozbiljni napori, očito neuspješni, da se spor smiri.

Vjeruje se da Ricardel ne voli ni ministar obrane Jim Mattis, rekli su Reutersu sadašnji i bivši dužnosnici.

Najviše rangirana Hrvatica u američkoj administraciji

Rođena kao Mira Radielović u kalifornijskoj Pasadeni je kći Petra Radielovića, poduzetnika podrijetlom iz srednjobosanske općine Breze koji je preživio bleiburški pokolj nakon čega je preko Austrije iselio u Njemačku, a potom u SAD. Kao zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Trumpa ona je najviše rangirana Hrvatica u američkoj administraciji.

Od 2001. do 2003. bila je zamjenica pomoćnika ministra obrane za pitanja međunarodne sigurnosti./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare