Published On: Sri, stu 14th, 2018

SIP BIH: U Narodnu skupštinu Republike Srpske ulazi Bošnjak iz SNSD-a i Hrvatica iz SDS-a

Središnje izborno povjerenstvo BiH dodijelila je danas zastupničke mandate za Narodnu skupštinu Republike Srpske Bošnjaku Denisu Šuliću iz SNSD-a i Hrvatici Ivanki Marković iz SDS-a.

Iz SIP-a je priopćeno da je na današnjoj sjednici donesena odluka o izmjeni odluke o drugoj izmjeni odluke od 22. listopada o utvrđivanju i objavljivanju rezultata općih izbora u BiH 2018. godine kojom se mandati s kompenzacijskih listi dodjeljuju  Denisu Šuliću i Ivani Marković , prenosi Srna.

U odluci se navodi da se četvrti mandat s kompenzacijske liste SNSD-a na kojem se nalazi kandidat Srbin Radovan Vuković dodjeljuje Bošnjaku Šuliću koji je na 10. mjestu iste kandidatske liste, a da se treći mandat na kompenzacijskoj listi SDS-a na kojem se nalazi kandidat Srbin Milanko Mihajilica dodjeljuje Hrvatici Marković koja je na 10. mjestu iste kompenzacijske liste.

Postupajući po nalogu Suda BiH, SIP je utvrdio da je 81. posljednji količnik na kojem je mogao biti dodijeljen mandat kandidatu bilo kog konstitutivnog naroda, da već 82. ne može biti dodijeljen kandidatu iz reda srpskog naroda pošto je preostala dodjela dva mandata, a nedostaju po jedan zastupnik iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Taj količnik i mandat pripada SDS-u, a kako se na tom trećem mjestu nalazi Mihajiličino ime, koji se izjasnio kao Srbin, nije mu mogao biti dodijeljen, nego, u skladu sa zakonom, mora biti dodijeljen “relevantnom konstitutivnom narodu”, odnosno bošnjačkom ili hrvatskom narodu, što je u ovom slučaju Marković, koja se izjasnila kao Hrvatica.

Preostali 83. količnik pripada SNSD-u, a može biti dodijeljen samo kandidatu iz reda bošnjačkog naroda.

Kako se na četvrtom mjestu za dodjelu nalazi Vukovićevo ime, koji se izjasnio kao Srbin, njemu nije moguće dodijeliti mandat, s obzirom da mandat mora biti dodijeljen bošnjačkom narodu, a što je u ovom slučaju kandidat na 10. mjestu iste kompenzacijske liste Denis Šulić, koji se izjasnio kao Bošnjak.

Ova odluka donesena je imajući u vidu gore navedeno, kao i činjenicu da je na kompenzacijskim listama SNSD-a i SDS-a bilo pripadnika nedostajućih (relevantnih) naroda, odnosno mandati su ostali u okviru istih političkih subjekata. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare