Srijeda, 29 svibnja, 2024

KRIMOS DIJELI POTICAJE ZA ŠUTNJU: Uzima pare samo onima koji su progovorili

Must Read

KISELJAK – Čovjek je odavno trebao biti iza rešetaka, no u državi BIH on je poduzetnik, čak i ministar. Njegovo ime je Jerko. Jerko Lijanović. Jerko Lijanović Ivanković. A njegova opsesija je meso. U zadnje vrijeme ljudsko meso.

Nenadu Komšiću iz Kiseljaka, koji je iako nema pčela, dobio jednokratnu pomoć od federalnog ministarstva poljoprivrede u iznosu od 800 KM i koji je medijima javno govorio o načinu na koji je dobio poticaj, naređeno je da vrati novac.

Prema pisanju bh izdanja Večernjeg lista, Tim za kontrolu federalnog ministarstva posjetio je Komšića, utvrdio kako posjeduje jednu svinju i jednu kozu te je potpisana odluka kojom mu se nalaže da u roku od 15 dana vrati 800 KM isplaćenih na ime poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji.

Sporni poticaji za poljoprivredu, od kojih su koristi imali najviše oni, koji se ne bave poljoprivredom, nego imaju vezu sa strankom federalnom ministra Jerke Ivankovića Lijanovića, izbacili su na površinu sumnjive rabote u ministarstvu.

Nakon što je na vidjelo izašlo kako se poticaji dijele onima koji ih ne zaslužuju, ministar Lijanović je medijima rekao kako nije krivica na njemu i ministarstvu, jer navodno nisu imali potpune popise poljoprivrednika. No, nakon što je utvrđena veza Stranke za boljitak i ”nagrađenih”, virtualnih poljoprivrednika, Lijanović je rekao kako će sve na provjeru.

– Ako je bilo nekih propusta, tražit ćemo da se novac vrati rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović za portal Bitno u travnju ove godine. Rekao je i kako je pokrenuo broj na koji bi se oni koji su zloupotrijebili poticaje trebali javiti.

No, čini se kako se poticaju ”uzimaju” samo od onih koji su progovorili kako su došli do novca iz Lijanovićevog ministarstva.

Tako je Komšić u izjavi za Al Jazeeru pojasnio kako ga je kontaktirao Anto Nuić, povjerenik Narodne stranke Radom za boljitak u Kiseljaku te ga stavio na popis lažnih pčelara. Potom mu je rekao kako će nakon što mu poticaji legnu na račun, polovinu novca, dakle 400 KM, dati njemu, a ostatak podijeliti članovima svoje obitelji.

Na taj način se raskrinkalo plaćanje glasova koje su Lijanovići spominjali u predizbornim kampanjama, a u sve se uključila i Federalna uprava policije.

Potvrdio je to i sam Lijanović rekavši kako su optužbe za zloupotrebu položaja i kupovinu glasova samo špekulacije.

-Glasanje je tajno i nitko ne zna ko je za koga glasao, tako da su sve špekulacije samo špekulacije, rekao je Lijanović potvrdivši kako sve to zanima i policiju.

-Mi dostavljamo dokumentaciju istražnim organima. Jesu li oni tražili? Jesu, oni su tražili i određene dopune dokumentacije u odnosu na ono što smo im mi dostavili, rekao je krajem svibnja Lijanović.

Zbog malverzacija i kupovine glasova tijekom izbornog procesa državno Tužilaštvo je podiglo jednu optužnicu protiv dvojice aktivista Narodne stranke Radom za boljitak, koji se terete za krivično djelo povrede slobode opredjeljenja birača.

Na ”bune” poljoprivrednika, Lijanović pak odgovara kako su pod političkim utjecajima te kako su njegovim preuzimanjem mandata napravljeni značajni iskoraci u razvoju poljoprivredne proizvodnje, te kako je tijekom prošle godine isplaćeno i 12 milijuna KM duga iz vremena bivšeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

-U ovoj su godini povećana izdvajanja za poljoprivredu za 40 posto, što je dokaz da ovo ministarstvo i Vlada FBiH vode brigu o poljoprivredi, odgovorio je Lijanović poljoprivrednicima kada su planirali prosvjedovati u lipnju.

bitno.ba | ds
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PRVI DONOSIMO: Ovo je SAD-ov Šah-Mat plan za Republiku Srpsku

Ako Milorad Dodik proglasi jednostrano otcjepljenje Republike Srpske (RS) od Bosne i Hercegovine (BiH), Sjedinjene Američke Države spremne su...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -