Vrko skoro otvara se put za rekonstrukciju federalne Vlade, novog Vijeća ministara, Vlade HNŽ i SBŽ

Dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara izjavio je danas za medije u Mostaru kako će nakon očitovanja o, kako je kazao, “neustavno i nezakonito prihvaćenoj ostavci Desnice Radivojevića” te o smjeni predsjednika i dopredsjednika FBiH biti otvoren put za potpunu rekonstrukciju Federalne vlade.

“Ako sudske odluke budu ovaj tjedan, mi očekujemo da bi već slijedeći tjedan mogli zakazati izvanredne sjednice oba doma Parlamenta FBiH te podnijeti zahtjev Ustavnom sudu za smjesnu predsjednika i potpredsjednika FBiH”, kazao je Čavara.

“Očekujemo da Ustavni sud bude na razini zadataka i onda možemo vrlo brzo dobiti vladu FBiH”, kazao je Čavara, dodavši kako se do kraja srpnja u normalnim okolnostima može očekivati novo vijeće ministara BiH, nova vlada FBiH i nove vlade Hercegbosanske, Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske županije.

Čavara je potvrdio da su određene stranke na razini Federacije razgovarano s Narodnom stankom radom za boljitak u smislu potrebe glasova za smjenu predsjednika i potrepredsjenika FBiH.

Što se tiče nepostojanja vlasti Hercegbosanske županije, Čavara je kazao kako očekuje da će već slijedećeg tjedan biti završena agonija svih onih koji žive u toj županije te da će se formiranje vlade završiti što prije.

Kada je u pitanju rekonstrukcija Statuta grada Mostara, Čavara je kazao kako se ne vidi nikakvo rješenje bez jasnog očitovanja međunarodne zajednice koja ga je nemetnula.

“Jasno je da ovdje imamo dvostruka mjerila međunarodne zajednice, kada im odgovora grubo se miješaju u sustav vlasti, a kad im ne odgovara, onda se ne miješaju”, naglasio je potpredsjednik HDZ-a BiH, dodavši kako očekujemo da bar povuku one odluke kojima su narušili pravila ponašanja.

Što se tiče provođenja presude Sejdić-Finci, Čavara je kazao kako očekuje da bi se već na slijedećem sastanku u petak, u Banjoj Luci moglo postići rješenje po toj presudi.

Osim rekonstrukcije vlasti, na današnjoj sjednici HDZ-a BiH bilo je riječ o lokalnih izborima HDZ-a BiH koji je potvrdio kandidate za 66 općinskih vijeća te kandidate za načelnike u 32 općine u kojim će HDZBiH izaći samostalno ili u koaliciji s drugim političkim strankama.

Također, HDZBiH usvojio je izbornu strategiju i kodeks ponašanja kandidata, dužnosnika stanke, i volontera u izbornoj kampanji. (Dnevnik.ba/F)