Published On: Čet, srp 7th, 2016

KRATAK VODIČ ZA LOKALNE IZBORE: Kako da se ne propucate sa susjedom, prijateljem, rođakom…

Lokalni izbori su obična demokratska procedura, koja nam je dana od 90-ih, nakon što je narod shvatio da ima pravo glasati za različite stranke od Komunističke partije. Do tada naime nismo znali da imamo pravo osnovati i neku drugu stranku a Komunisi su nas uvjeravali da je to glupo i da nam to ne treba. Premda tvrde da je tada bilo bolje, podatak od preko 600.000 iseljenih iz BIH do 1989 i nekoliko milijuna iz cijele Jugoslavije, koji su protjerani što politički, što ekonomski govori da Komunistička demokracija baš i nije bila tako sjajna.

O brojevima mrtvih ne znamo ništa jer se o tome ni danas ne smije pričati pošto, to ako pričamo ispadamo fašisti. A mi nećemo da budemo fašisti.

Uglavnom lokalni izbori su vam procedura u kojoj birate lokalnu vlast. To znači da biste trebali izabrati agilne ljude koje poznajete, i za koje smatrate da bi u vašem gradu ili općini mogli dobro pomoći na izgradnji kolektora, gradskog bazena, gradskog prarka, stvoriti povoljnu klimu za investicije, učiniti grad zanimljivim za život, grad koji bi mogao ponuditi takve sadržaje da ga ljudi vole i da žele živjeti u njemu.

Ovaj uvod je važan da shvatite tko u izbornoj kampanji priča šupljake a tko je zainteresiran za stvarnu lokalnu vlast.

Dakle, prvo i osnovno što bi morali shvatiti je da lokalna vlast u vašem gradu nema veze s Bujicom niti s Hasanbegovićem. Kao prvo oni su političari i novinari iz Hrvatske a ne iz BIH. Ako vam se netko poziva na 1945-u, na vladu u Zagrebu, il na globalnu politiku znajte da taj nema nikakve ideje što bi s vlašću na lokalnoj razini ako ju dobije.

Lokalni izbori nemaju puno veze ni sa Daytonom, (osim Mostara) ni sa OHR-om, ni sa izbornim zakonom u BIH ni sa Sarajevom niti sa bilo čim drugim. Oni se odnose samo na izbor upravitelja određene općine il grada.

Znak da neki političar barata vještinama za dobrog lokalnog upravitelja jest njegov vokabular. Bez obzira koliko taj političar bio možda neugledan il netalentiran kao govornik dobar loko upravitelj koristi riječi poput: Nogostup, vodovod, smanjenje uposlenih u gradskoj upravi, otplata kredita, uređenje investicijske zone, jačanje graničnog prijelaza, sastanak s gospodarstvenicima, kulturni programi, život mladih, kino, kazalište, predstave, zelenilo u gradu, stanje na cestama, sigurnost na prometnicama, ponašanje policije, urbanizacija središta grada, alkohol i mladi, droge i mladi, alkohol i stari, problemi s kladionicama, prostitutke u užem centru grada itd.

Ako primjetite ovakav diskurs to znači da je vaš kandidat netko tko promišlja o realnim lokalnim problemima.

Ako pak čujete da u kampanji za loko izbore  vaš političar koristi ovaj diskurs: Vjekovne hrvatske težnje, povijesni srpski interes, žrtvoslovni put našeg bošnjačkog naroda, križ na svim brdima okolo kole i šire, minareti svima, jedinstvo našeg naroda, stoljetnotisućljetna patnja, naše silovane žene zaslužuju više, onda znate da je to ili Vlad Tepeš ili idiot. Takav političar nije uopće shvatio da se radi o loko izborima.

Još nešto. Izbor određene stranke ili političara vaše je osobno pravo. Ako netko misli drugačije od vas nije razlog da se mrzite. To je posve normalno. To vam je kao da vi navijate za Hajduk a on za Želju. Ako netko ne želi glasovati za istu listu il načelnika kao vi ne znači da nemate više dodirnih točaka za zajedničko druženje. Recimo možda voli iste sportove kao vi, istu glazbu, isti način zabave, i što sve ne.

Dakle ne dajte da vas zavedu. Imate se pravo i nakon lokalnih izbora družiti s kim želite. A ako vas politička orijentacija ograničava da s nekim budete dobri glupi ste.

Eto to je bio kratak pripremni vodič za loko izbore. U idućem nastavku ćemo o kulturi kampanja u nas.

MS l Poskok.info