Published On: Čet, srp 7th, 2016

MESNI KRIMINAL Inspektori u privatnom stanu našli klaonicu u kojoj se mljelo ilegalno nabavljeno meso

Tijekom mjeseca lipnja na području Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Šibensko-kninske županije provedeni su inspekcijski nadzori podrijetla i označavanja životinja u klaonicama, prijevoza životinja u cestovnom prometu, zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog podrijetla koja se nudi na prodaju, te sprečavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti klanja stoke i prerade mesa, priopćlili su u ponedjeljak izMinistarstva poljoprivrede.

U akciji je oduzeto i uništeno mesa i mesnih pripravaka ukupne težine 2279,5 kg te 30 prasadi, 39 janjadi, 5 teladi i 1 june ukupne težine 1872 kg.

Nadzor je obuhvatio odobrene objekte za klanje papkara, registrirane objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla (mesnice), te jedan privatni stambeni prostor u kojem se, kako navodi Ministarstvo, obavljala neregistrirana djelatnost izrade ćevapa i pljeskavica te klanje životinja, a koji su uglavnom završavali u ugostiteljskim objektima većinom fizičkih osoba.

Naime, već su otprije postojale određene sumnje da se na nekim mjestima obavljaju neregistrirane djelatnosti klanja životinja i prerade mesa.

U nekim odobrenim objektima za klanje životinja zatečeno je meso od životinja bez propisane prateće dokumentacije a shodno tome i bez provedenog propisanog veterinarskog pregleda životinja prije klanja.

Također, u dvije mesnice zatečena je znatna količina mesa i mesnih pripravaka bez dokumentacije, zdravstvenih i identifikacijskih oznaka.

Radi otklanjanja neposredne opasnosti za zdravlje ljudi zatečeno meso s pripadajućim organima, kao i mesni pripravci neškodljivo su uklonjeni na propisan način u kafileriji.

Protiv počinitelja prekršaja pokrenute su Zakonom propisane upravne mjere te je izdano pet optužnih prijedloga, dok su prostori u kojima se je obavljala ilegalna djelatnost prerade mesa i klanja životinja zapečaćeni.