Published On: Čet, srp 7th, 2016

EKONOMSKI EKSPERT MURIS ČIČIĆ: Najveće strane investicije u BiH su u pravilu sve redom promašaji

Bosna i Hercegovina spada među zemlje koje imaju slabo iskorištene resurse za kojima strani investitori žude. No, zakonske “zavrzlame” većinu njih obeshrabre da svoj novac ovdje i ulože.

U prvih devet mjeseci 2014. godine, zabilježen je porast priliva stranih investicija u odnosu na isti period 2013 kada su bile nise. 2015-a i 2016-a godina su godina stagnacije stranih investicija. U pravilu su na razini 2013. 2007-a godina bila je rekordna godina prema broju stranih investicija u FBIH kada je na čelu FBIH bio premijer Hadžipašić a BIH imala stabilnu vlast.

Iz ove Agencije ističu kako se nadaju da će se broj investicija povećati tokom ove godine, ali kako su nam rekli, ta nada se oslanja na već započete projekte u prošloj godini kao i na određenim najavama.

Najveći investitor do sada u BiH je, prema njihovim riječima, Austrija. Slijede je  Srbija i Hrvatska, te Slovenija.

investicije-bih

– Što se tiče pojedinačnih investicija do sada su najveća ona Telekoma Srbije u Telekomunikacije RS, slijedi investicija u ArcelorMittal u Zenici, a treća po veličini je ona od strane ruske tvrtke Neftagazovaja u Rafineriju nafte Bosanski Brod – rečeno nam je iz FIPA-e.

Procentualno, najviše se ulaže u proizvodnju 32 posto, bankarstvo 22 posto zatim trgovinu 15 posto.

grafika-ulaganja

Ipak, ekonomist Muris Čičić kaže da BiH do sada nije imala niti jednu značajnu investiciju, niti da postoje izgledi da će se ona dogoditi  u skorije vrijeme.

– Ne postoji čarobni štapić koji bi od BiH napravio pogodno tlo za investiranje. Naše vlade trebale bi mnoge zakone usvojiti kako bi to olakšale ali to zbog politike jednostavno nije moguće – kaže Čičić.

Tri najveća ulaganja koja kao takve predstavlja FIPA Čičić ne smatra pravim ulaganjima, već političkim odlukama čije će posljedice na kraju osjetiti građani BiH.

– Naftna rafinerija Bosanski Brod faktički je poklonjena. Kupac nije imao nikakva ulaganja već je samo zaduživao Rafineriju, predpostavljam da će uskoro i otići i te dugove ostaviti radnicima. Telekomunikacije RS, sadašnji m:tel, kupila je državna kompanija Srbije. To je čista politička odluka – ističe Čičić, dodajući kako je i u ArcelorMittalu bilo problema, posebno na početku privatizacije.

Dodao je, kako na investiranje utječu i vanjski faktori, odnosno cjelokupna ekonomska klima u svijetu na koju još utječe odjek recesije iz 2009. godine.