Published On: Uto, ožu 26th, 2013

Krađa na sve načine: Otuđivali automobile obučeni kao hodže

Krađe automobila u Bosni i Hercegovini već odavno su ozbiljan problem. Uprkos činjenici da živimo u doba sofisticirane tehnologije, kada se uz svaki novi automobil na tržištu, dobije i novi patentirani sigurnosni sistem protiv krađe, s one strane zakona odmah se stvara i način da se probije ili prođe takva zaštita.
Policijske agencije u BiH izvele su nedavno akciju ‘Trebević’ radi razbijanja automafije, u kojoj je zaplijenjen i dio visokosofisticirane opreme za krađe automobila.
“Dnevni avaz” ekskluzivno donosi neke od iskaza uhićenih u toj akciji i kriminalističko – obavještajne izvještaje policijskih agencija koji su pročitani na sjednicama za produžavanje pritvora, u kojima se vidi koliko su članovi automafije, osim što su opremljeni, i dosjetljivi, te se ne libe nositi i odijela koja nose hodže kako bi bili što manje sumnjivi prilikom izvođenja kriminalnih radnji.
“U razgovoru s informatorom došli smo do podataka da je vidio Miroslava Škobu, koji je bio obučen kao hodža, kako ulazi u ukradeni BMW X6, a iza ovog vozila nalazio se Audi A4 crne boje, dok je ispred njega bio Audi A4 bijele boje. U automobilima su bili pripadnici Škobine kriminalne grupe, a tada su obavljali takozvani eskort ukradenog auta”, navodi se u jednom od izvještaja Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo koji je pročitan na sjednici za produžavanje pritvora u Sudu BiH.
Ministarsvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo podnijelo je krivičnu prijavu Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu protiv Milutina Danilovića zvanog Mića da je počinio krivične djelo teške krađe u vezi s organiziranim kriminalom. Kako se navodi u izvještaju, dok je prevozio ukradena vozila iz BiH u Srbiju i Crnu Goru, i on je koristio odjeću koju nose hodže kako bi bio što manje sumnjiv. Odijela koje nose hodže pronađena su i prilikom pretresa kuće Peđe Spaića, koji je uhićen u akciji ‘Trebević’.
A kako automafija bira vozila koja će ukrasti, pokazuje izjava Mehmeda Bešlije koju je dao istražiteljima, a koji je, također, uhićen u akciji ‘Trebević’. “Dalibor Vasković i ja vozili smo se sarajevskim naseljem Ciglane njegovim Renault Cliom. Nasumice smo locirali vozilo Škoda Octavia. Vasković je nasilno otvorio vrata, te ga dekoderom stavio u pogon i odvezao u napuštenu garažu u Vogošći, koju sam je prethodno locirao. Ja sam, pak, vozio njegov Renault”, kazao je Bešlija u svom iskazu.
Škoda o kojoj je Bešlija govorio, ukradena je u noći sa 10. na 11. studeni prošle godine u ulici Husrefa Redžića. Prema njegovom iskazu, Golf 6 koji je ukraden 05. siječnja ove godine u ulici Behdžeta Mutevelića, a čiji je vlasnik Igor B., odvezen je u Mostar. Za taj auto, prema njegovom iskazu, Vasković mu se pohvalio da ga je ukrao sa Punišom Purkovićem dok je vlasnik bio u trgovini.
Iako su od vlasnika Audija A6 koji je ukraden 12. siječnja ove godine na Bjelašnici, pokušali iznuditi novac, Bešlija i Vasković nisu uspjeli u toj namjeri, jer je vlasnik odbio da im da novac s obzirom na to da je automobil bio osiguran kasko.
“Vasković je predložio da se provozamo do Bjelašnice i vidimo imamo li šta odraditi, jer je kod sebe imao dekoder. Na parkingu smo vidjeli Audi tamnosive boje. Vasković je parkirao svog Renaulta ispred vozila, a ja sam slomio bravu na Audiju, uz pomoć dekodera ga upalio, te odvezao u garažu kod Vaskovićeve kuće. U autu su bili dokumenti vlasnika. Vasković je uzeo mobitel od svoje majke, stavio novu SIM karticu i kontaktirao vlasnika”, navodi se u Bešlijinom iskazu.
No, nakon što im je vlasnik odbio dati novac za otkup, taj automobil završio je u Mostaru, odnosno trebao je, navodno, biti prodat Miroslavu Čepi, koji je, također, bio uhićen u ovoj akciji, a koji je u svojim iskazima tvrdio da nije znao da su automobili koji su mu Puniša Purković i Vasković nudili, ukradeni. No, kada su krenuli da Čepi, koji im je, kako tvrdi Bešlija, za Audija dao 600 ili 700 eura, pokažu gdje je parkiran, pored auta su vidjeli nekoliko patrola policije, te su otišli u drugom smjeru.
Golf 4, vlasništvo Eldine M., koji je bio parkiran na Slatinskom putu u Vogošći, a ukraden u noći sa 30. na 31. prosinac prošle godine, prema iskazima, ukrali su Vasković i Rade Galić. Bešlija nije htio da sudjeluje u ovoj krađi, a molio je i Vaskovića da ne krade taj auto, jer mu je to susjedstvo. Ni za ovaj auto nisu uspjeli iznuditi novac, jer je vlasnica odbila da im plati pa su joj rekli: “Dobro, sada se vozaj na kartonskoj kutiji.”
Taj automobil policija je poslije pronašla u Istočnom Sarajevu, te je vrećen vlasnici. Ovo su samo neki od automobila koje su ukrali članovi ove kriminalne grupe. Akcija ‘Trebević’ izvedena je u siječnju ove godine. U međuvremenu, Sud BiH ukinuo je pritvor Daliboru Vaskoviću, Nijazu Niski Karkelji i Mehmedu Bešliji. Od osumnjičenih za pripadnost istoj grupi, iza rešetaka su ostali još Peđa Spaić, Miroslav Čepo i Danilo Cicović, dok je Puniša Purković u bijegu.
Prema podacima Federalne uprave policije, u 2012. godini na području Federacije BiH ukradeno je 1169 automobila, što je za 217 ili za 22,8 posto više nego u 2011. godini. Rasvijetljeno je 77 krađa, a za ova djela prijavljene su 163 osobe, među kojima 98 povratnika u vršenju krivičnih djela i 20 maloljetnika. Najviše auta ukredeno je na području Kantona Sarajevo, i to 789.