Korizmenim koncertom nastavljen Napretkov tjedan kulture u Mostaru

MOSTAR, 12. ožujka 2020. godine – Trećeg dana manifestacije Napretkov tjedan kulture u srijedu je navačer u Galeriji  kraljice Katarine Kosače upriličen Korizmeni koncert.

Korizma je, za sve kršćane posebno vrijeme, vrijeme kada se svatko od nas priprema da dostojno, spokojno i čistoga srca dočeka najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Vrijeme je to posta i obraćenja, vrijeme kada tražimo sebe, tražimo bližnje, tražimo spas. Vjernici se kroz vrijeme korizme pripremaju na razne račine, a jedan od njih su i korizmeni koncerti. Od davnina je puk prožet kršćanskom mišlju nastojao svoj život i svoj izražaj vjere pretočiti u molitvu i pjesmu „na svoj način“.

Na koncertu je nastupio Katedralni mješoviti zbor Marija pod vodstvom don Nike Luburića, uz pratnju sestre Matee Krešić. Kao solisti na  koncertu su nastupili  Danijel Perić, bariton, Tomislav Perić, bariton, don Niko Luburić, bariton, David Gagro, tenor i mezzosopranistica Monija Jarak Mikulić,  članica upravnog odbora HKD Napredak  Glavna podružnica Mostar,  uz klavirsku pratnju pijanistice prof. Marijane Pavlović. Publika je mogla čuti arije od Handla, arije  iz Pergolesijevog djela Stabat mater, Mozartov Ave verum, Kuntarićevu skladbu O daj mi snage Bože moj, kao i mnogobrojne pučke korizmene pjesme poput : O, Isuse daj da pjevam, počinje se slavna muka, Ja se kajem itd.

Bilo je ovo je pravo vrijeme za promišljanje, da na trenutak pjevač duboko udahne, da ispjevana riječ donese poruku, približi i osvijetli slušatelju smisao Kristove patnje, pomogne naći odgovor za našu patnju danas.

Na kraju koncerta predsjednik organizacijskog odbora  HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak  i dopredsjednica organizacijskog odbora prof. Moniji Jarak Mikulić, dodijelili su zahvalnice za sudjelovanje u manifestaciji Napretkov tjedan kulture.  Zahvalnice su dobili Katedralni mješoviti zbor Marija, sestra Matea Krešić, orguljašica Katedralnog zbora Marija, solisti Danijel i Tomislav Perić,  mladi tenor David Gagro,  koji je i dugogodišnji član Katedralnog zbora Marija. Zahvalnica je dodijeljena Hrvatskom domu hercega Stjepan Kosača, te pijanistici profesorici Marijane Pavlović.  Uz goste i posjetitelje na Korizmenom koncertu bio je nazočan i generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru dr. Marko Babić.