Published On: Čet, lip 2nd, 2016

KONGRES SAD: Na summitu NATO-a tražiti međunarodnu konferenciju “Dayton 2″

Sjedinjene Američke Države (SAD) mogle bi na predstojećem sumitu NATO-a, koji se u srpnju održava u Varšavi, tražiti organiziranje međunarodne konferencije Dayton 2, na kojoj bi došlo do promjene Ustava BiH. Kako otkriva “Avaz”, upravo ovaj zahtjev sročen je u američkom Nacionalnom zakonu o obrani, a koji se trenutno nalazi u proceduri Kongresa.

Nastavak procedure

Naime, ovaj akt, kojim se određuju godišnji proračun te rashodi u sektoru obrane SAD, prije nekoliko dana prošao je Zastupnički dom SAD, a trenutno je zaprimljen u Senatu, gdje se očekuje nastavak procedure prije nego što definitivno stupi na snagu.

U Nacionalnom zakonu o obrani jedno poglavlje posvećeno je predstojećem NATO summitu, a u njemu se određuju zahtjevi koje bi, prema zahtjevima Kongresa, iznijeli predstavnici SAD na ovom summitu.

Kada je riječ o BiH, eksplicitno se ne navodi podrška aktiviranju Akcijskom planu za članstvo (MAP) u NATO-u, ali se ide više koraka dalje te se traži promjena Ustava!

– Razmišljanje Kongresa jeste da bi SAD na summitu u Varšavi trebale podržati ulazak Crne Gore, nastaviti raditi sa zemljama koje žele postati članice da bi ih pripremili, podržati MAP za Gruziju, ohrabriti Makedoniju i Grčku da riješe spor oko imena i tražiti Dayton 2 kao sporazum koji bi riješio ustavna pitanja u BiH – navodi se eksplicitno, između ostalog, u ovom zakonodavnom aktu.

Međutim, da ovaj čin u američkom Kongresu ne čudi govori činjenica da je skupina od 16 američkih kongresmena, među kojima ima demokrata i republikanaca, još krajem prošle godine u proceduru uputila zahtjev za novu rezoluciju o BiH, u kojoj se, također, međunarodna zajednica poziva da organizira tzv. Dayton 2, navodi sarajevski list.

Predlagač rezolucije je upravo kongresmen iz Daytona Majkl Turner, koji je u posljednje vrijeme bio veoma angažiran u regiji, a koji trenutno obavlja i funkciju predsjednika Parlamentarne skupštine Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Turnerov zahtjev

Povod za zahtjev za Dayton 2 tada je bila 20. godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma. Diplomati uključeni u ovaj proces tvrde da bi upravo Turner isti zahtjev, verificiran u Nacionalnom zakonu te u potpunosti odobren od Kongresa, trebao iznijeti u Varšavi na summitu NATO-a i time, praktično, na svjetskoj političkoj sceni tražiti korjenite promjene u ustroju BiH.

Zahtjev za Kosovo

Inače, u ovom federalnom zakonu pozdravlja se priključenje Crne Gore NATO-u te se, što je znakovito, traži nastavak podrške zemljama aspirantima za ulazak u Alijansu. Tako je, između ostalog, za Kosovo zatražena podrška za ulazak ove države u program Partnerstvo za mir navodi Avaz./HMS/