Konfederacija ili razlaz

BANJA LUKA – Reforma BiH treba ići u pravcu stvaranja minimalne, ali funkcionalne dvočlane ili tročlane konfederacije, a ako je takvo rješenje nemoguće i neprihvatljivo za EU, onda je najbolje ići u miran razlaz, smatra povjesničar Čedomir Antić, predsjednik Naprednog kluba iz Beograda i direktor Andrićevog instituta u Višegradu.

-Do tada, važno je da budu uspostavljeni čisti računi između BiH i entiteta od razgraničenja, preko dugova, do odnosa prema ratnim zločinima i žrtvama, rekao je za Glas Srpske Antić.

Rekao je kako kampanja, koju protiv Republike Srpske vode pojedine azijske države, veoma utjecajni krugovi u SAD, zapadnoj Europi, te u Hrvatskoj i BiH, ima za cilj njezino slabljenje, a da islamske države uvjere da SAD i dio EU ne vode antimuslimansku politiku.

Antić navodi da sudionici u kampanji protiv Republike Srpske u regiji imaju jasnije ciljeve – oni žele da Srpska bude ukinuta, a motiv su im nacionalizam ili u slučaju LDP-a autošovinizam, prenijela je Srna.

Smatra da je logično da Srbi u regiji koordiniraju svoju politiku, jer su oni jedna i nedjeljiva nacija ma u koliko država živjeli.

-Kad može Turska koordinirati politiku sa zemljama i narodima s kojima nema mnogo veze, onda možemo i mi u okvirima jedne nacije. Rekao bih ne samo da možemo to da činimo, već je to i ispravno i pravedno, rekao je Antić te dodao kako su odnosi Srbije i Republike Srpske dobri, mada nije iskorišten pun kapacitet specijalnih veza.

-Srbija se treba baviti krajevima u kojima naš narod živi, a ne krajevima u kojima je živio prije 300 godina. Srbija gubi vrijeme boreći se za prazan formalni suverenitet na Kosovu i Metohiji i moleći za ulazak u EU. Ona treba usmjeriti svoje ciljeve i voditi politiku dostojnu moderne europske države, rekao je Antić te dodao kako je put za dobre odnose Srbije s Republikom Srpskom poštivanje Daytonskog sporazuma.

-Sve drugo bi bilo loše ili za naše susjede ili za naše sunarodnjake, rekao je Antić.

Podsjećamo, Predsjednik Republike Srpske tijekom boravka u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem usuglasio se kako bh entitet i susjedna država trebaju poraditi na zajedničkim ciljevima srpskog naroda.

-Moramo naći zajedničke odgovore na probleme koji tište srpski narod – od Kosova do Crne Gore i Hrvatske. Sada nam treba zajednička srpska politika za regiju. Moramo sabrati gdje smo, što nam se događa, što nam je interes i da se za taj interes zajedno borimo, rekao je Dodik nakon susreta s Nikolićem.

-Hoću da pokrenem pitanje zaštite srpskog naroda gdje god se on nalazi, jer smatram da je to moja i obveza svih koji smo na mjestima na kojima se odlučuje, rekao je predsjednik Srpske.

bitno.ba | R. I.