Published On: Ned, kol 12th, 2012

Juliju Timošenko optužit će za naručivanje ubojstva tajkuna

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič izvlači najjaču kartu – odlučili su bivšu premijerku Juliju Timošenko, koja već trune u zatvoru, optužiti i za naručivanje ubojstva. Naime, ured glavnog ukrajinskog tužitelja objavio je kako planira ukrajinsku ikonu, istodobno i damu koja se besramno obogatila na trgovini naftom – nakon što je osuđena zbog malverzacija vezanih uz ugovor o dostavi plina s Rusijom dok je bila na čelu države – optužiti i za ubojstvo ukrajinskog političara Jevgenija Ščerbana.

Nije čekao ni časka

Riječ je o slučaju iz sad već gotovo davne 1996. godine kad je taj vlasnik financijske tvrtke povezane s trgovinom naftom i plinom ubijen u zračnoj luci u Donetsku.

Tom su prigodom poginuli i njegova supruga i zaposlenik zračne luke. To je pak bilo doba kad je na vlasti bio ukrajinski premijer Pavel Lazarenko koji, optužen zbog financijskih malverzacija, leži u američkom zatvoru. Slučaj je zaintrigirao ukrajinsku javnost i osam osoba je šest godina kasnije optuženo za Ščerbanovo ubojstvo, ali tužiteljstvo sada tvrdi kako ima podatke da su naručitelji bili upravo “lijepa Julija”, kako joj tepaju njezini sljedbenici, i Lazarenko.

Ova bi optužba bila novi ozbiljan udarac korifejki ukrajinske oporbe koja je tijesno izgubila izbore protiv proruskog predsjednika Janukoviča. On pak, nakon što je došao na vlast, nije časio ni časka kako bi svoju glavnu konkurenticu smjestio u zatvor i tako si osigurao sigurnu poziciju na vlasti. EU i SAD snažno kritiziraju cijeli proces protiv Timošenko tvrdeći da je riječ o političkom progonu, dok Moskva mirno šuti i čeka da se Janukovič konačno odluči: želi li ući u EU ili pristupiti Euroazijskoj zajednici koja je životni projekt ruskog predsjednika.

Koketiranje s Moskvom

O toj će njegovoj odluci ovisiti i konačna odluka Moskve o cijeni plina koji dostavlja Ukrajini, što je u toj zemlji jedan od temelja stabilnosti svake vlade. Europska je unija već odlučila odgoditi sklapanje Sporazuma o suradnji upravo zbog procesa Timošenko koja je u zatvoru bila zlostavljana pa je liječe njemački liječnici, ali ova bi nova optužba mogla djelovati i na stav Bruxellesa. Tim bi korakom, ako ga uspije na sudu dokazati, Janukovič mogao Europi potvrditi da je Julija “zločesta djevojka” i tako si osigurati poslove, a s druge strane nastaviti koketirati s Moskvom i osvojiti parlamentarne izbore u listopadu na kojima je zabranjen nastup Timošenko. Pitanje je samo koliko je Putin dugo spreman čekati da se Janukovič odluči.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare