Published On: Sri, stu 30th, 2022

Konaković: SDA se mora pomiriti s tim da ide u opoziciju

Ne likujemo, znamo što nas čeka, ali spremni smo za izazove koji nas očekuju i nadamo se da će ovaj sporazum polučiti ozbiljan rezultat, kazao je za Avaz predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, nakon današnjeg potpisivanja koalicijskog sporazuma između predstavnika stranaka Osmorke i onih koje su okupljene oko HDZ-a.

Konaković kaže da su predstavnici stranaka dan započeli sa europskim komesarom za proširenje Olivrrom Varhelyijem, koji nije krio oduševljenje zbog činjenice da je koalicija formirana i da će ona vrlo brzo uspostaviti vlast na razini Federacije i države BiH.

Prijateljska sugestija

”On je jutros govorio o šansama koje ova priča donosi i mogućnostima koje se otvaraju i mislim da je to bio pravi tajming. Druga važna vijest je da smo sporazum potpisali u instituciji, u Parlamentu BiH, pod zastavom BiH, što je neuobičajena slika. Treća važna stvar je da se radi o programskoj koaliciji i u ušima mi još uvijek zvoni Čovićeva rečenica od danas, da je ovo prvi put da sa druge strane dolaze partneri koji pričaju o programu, a ne o pozicijama”, kaže Konaković.

Komentirajući novo priopćenje SDA, koja sporazum Osmorke i HDZ-a smatra preuranjenim, Konaković kaže da se SDA mora pomiriti sa činjenicom da ide u opoziciju.

”Ono što je zadnja, ne znam kako bih je nazvao, ta luda karta na koju igraju je da pokušaju u zadnjih nekoliko dana slomiti ljude u procesu izbora delegata za Dom naroda. Ali evo ekskluzivno, čak i kad bi uspjeli, a neće, mogu kupiti nekih 10-15 dana. Prostu većinu u Domu naroda, većinu u Klubu Srba i Hrvata ne mogu napraviti nikako, a neće napraviti ni tu većinu u Klubu Bošnjaka. Oni u stvari najavljuju da će učiniti sve da blokiraju uspostavu vlasti. Ovog puta na drugoj strani imaju takmaca ravnog sebi ili boljeg od sebe i to im zaista neće poći za rukom. Moja prijateljska sugestija, bez da idemo u bilo kakva prepucavanja, SDA treba sebi postaviti pitanje zašto se nijedna politička opcija, osim Demokratske fronte, nije odvažila, ohrabrila, usudila sjesti s njima za pregovarački stol? Kako je moguće da su od sebe udaljili sve stranke iz bh. entiteta RS, HDZ, ali što je za njih najbolnije i sve stranke sa sjedištem u FBiH”, ističe Konaković.

Ozbiljan politički blok

Ujedinjene probosanske stranke, poručuje, čine ozbiljan politički blok, dok se sa druge strane SDA treba pogledati u ogledalo, očistiti stranku od sadašnjeg koncepta, a i za BiH bi bilo dobro da se SDA vrati u formatu kakva je bila u vrijeme Alije Izetbegovića ili Sulejmana Tihića.

Ohrabreni razgovorom sa komesarom Varheljijem i mogućnošću da BiH do kraja dobije status kandidata za članstvo u EU, predstavnici Osmorke kao prve izazove vide ispunjavanje poznatih 14, ali i drugih prioriteta.

”Vlada FBiH ima svoje izazove, prvenstveno u oblasti energije i energetike, rasterećenja realnog sektora, nekoliko drugih reformi i to su poprilično jasne stvari. Čini mi se, a što je jako važno, da imamo potpuno drugačiju političku volju svih aktera da se istinski stvari popravljaju”, ističe lider NiP-a Elmedin Konaković.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Samo neka nema SDA i DFa, sve drugo dolazi u obzir .

AnonimacMujica
AnonimacMujica
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

U ovakvim i prethodnim relacijama, optimalna oporba. Da sjednu na sećiju i razmisle naredne 4 godine-gdje su griješili. Nemereš birati drugome, a da ostaneš u poziciji. Allah to kažnjava.

Hrvatsko-srpsko-hrvatsko-srpski
Hrvatsko-srpsko-hrvatsko-srpski
2 mjeseci prije

Nekako bi bilo najbolje da se ovi u kanisteru pobiju sami izmedju sebe. Manje ce za nas biti posla.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hrvatsko-srpsko-hrvatsko-srpski
2 mjeseci prije

Njima ne treba vjerovati ni bakiru ni osmorci ili kratko rečeno tz bošnjacima .
Sve što kažu primati sa rezervom,kod njih se više ništa ne zna .
Jedno pričaju ,drugo misle ,treće rade .
Otvoriti sve četvere oči i pamet u glavu .

AnonimacMujica
AnonimacMujica
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Sve je to što zboriš istina, ali jedna stvar je prejaka za cijelu priču- interes. Vlast je slast, a niko ne poklanja svoju fotelju drugome, ako ima šamsu da je dobije. Vidljivo i sa “blokovima” na mostarskim izborima. A što je jedan Mostar za fbih i bih razine? E nezaobilna i druga dva naroda, zakonski i u,stavno. Nema labavo pajdo.

AnonimacMujica
AnonimacMujica
2 mjeseci prije

Čestitam Konače, na skidanju sda sa vlasti. Neka ste im dohakali.