Konaković sa Schmidtom: BiH treba činiti ”konak po konak”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 27. siječnja 2023. godine sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom. Sastanku je prisustvovao i zamjenik ministra Josip Brkić.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskom procesu na euroatlantskom putu BiH, s posebnim osvrtom na kandidatski status naše zemlje za članstvo u EU.

Visoki predstavnik Schmidt je čestitao ministru Konakoviću imenovanje na dužnost ministra vanjskih poslova te pozdravio brzo formiranje novog saziva Vijeća ministara. Kazao je da je vrijeme da se u BiH dogode pozitivne promjene jer to građani očekuju. Dodao je da BiH, nakon dobijanja kandidatskog statusa, sada treba činiti ”korak po korak” na svom europskom putu, istakavši spremnost OHR da u tom cilju pruži podršku, ekspertizu i konstruktivnu razmjenu mišljenja.

Ministar Konaković je istaknuo da su europske integracije, suradnja s NATO-om i regionalna suradnja vanjskopolitički prioriteti BiH. Naglasio je da smo svjesni obaveza nakon dobijanja kandidatskog statusa, te iskazao opredjeljenost za provedbu neophodnih reformi na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Zamjenik ministra Brkić se osvrnuo na suradnju BiH i Sjevernoatlantskog saveza sa fokusom na usvojene Programe reformi kao političkog i pravnog okvira saradnje naše zemlje sa NATO-om.

Na sastanku je razgovarano i o predstojećoj Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja će se održati u veljači ove godine, kao i suradnji u regiji zapadnog Balkana.