Published On: Pon, ruj 2nd, 2019

Komšić više ne prijeti oko nemogućnosti novih izbora

”Moguće su razne varijante, da Čović, Izetbegović i Dodik ipak razriješe ovu situaciju i provedu njihov međusobni sporazum, da se napravi neka nova parlamentarna većina, da sve ostane kako sada jeste, a moguća je i opcija da se Zastupnički dom Parlamentarne skupštine sam raspusti ili da to uradi OHR, pa da se ide u nove izbore”, rekao je za Dnevni avaz član Predsjedništva BiH Željko Komšić govoreći o zastoju u formiranju vlasti.

Naime, Avaz navodi da kako sada stvari stoje, Vijeće ministara BiH neće biti imenovano do 5. rujna, kako su se lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik, obavezali prilikom potpisivanja Sporazuma o formiranju vlasti na državnoj razini.

Do tog datuma Predsjedništvo BiH je trebalo imenovati Zorana Tegeltiju za mandatara Vijeća ministara BiH, ali su dvije sjednice na kojima se trebalo glasovati otkazane.

Razlog je neslaganje članova Predsjedništva oko slanja ANP-a u Bruxellesu, kojem se Dodik protivi, a članovi Sefik Džaferović i Željko Komšić bez toga ne žele glasovati za Tegeltiju.

Komšić je za Avaz rekao kako će, ukoliko Dodik zatraži, zakazati novu, treću sjednicu Predsjedništva, na što je obvezan po Poslovniku, ali da vjeruje da do toga neće ni doći.

”Međutim, s obzirom na međusobne odnose gospode Dodika i Tegeltije, gotovo sam siguran da to gospodin Dodik više neće tražiti”, rekao je Komšić.