Published On: Čet, ruj 30th, 2021

BOSANSKO SAMOPONIŽENJE AMERIČKE VLADE: Palmer se danas morao susresti s Komšićem, kršiteljem US Daytona…

Prema Ustavu BIH koji je prilično lagano i jasno štivo Komšić je nemoguć “fenomen”. Barem u mjeri u kojoj ga biraju Bošnjaci a on ima legitimitet u hrvatskom klubu Doma naroda. On kako znamo taj legitimitet nema. Iako mu ju nužan. Jer se radi o konzumiranju najvažnije predsjedničke funkcije. Predsjedničkog veta.

Palmer ako je pročitao Dayotn, a očito jeste, jer jasno govori o potrebi ukidanja etničkih prefiksa kod kandidature, jasno poimlje da se susreo s likom koji se tek predstavlja kao hrvatski član predsjedništva, da je izabran po neustavnom zakonu suprotno onome čega su jamci upravo Amerikanci.

Dakle danas se američki političar susreo s čovjekom koji već treći mandat krši Ustav BIH čiji je jamac upravo SAD.

Radi se o jasnom poniženju SAD-a, budući da su oni , kao svjetski policajci, do sada granatirali one koji bi kršili međunarodne ugovore.

Sarajevo i Komšić, prvi su kutak svijeta, u kojem se krši neki međunarodno potpisani ugovor s Amerikancima, a kojima Ameri ne prijete.

Za to vrijeme, prijete Dodiku, koji poziva na poštivanje tog međunarodnog ugovora.

Čudni su pu(n)ti saudijski…

Što je rekao Nametnuti?

Komšić je naglasio da bi posljedice izbacivanje te riječi iz deklaracije u cijeloj regiji mogle biti vrlo loše jer bi to značilo da regija gubi perspektivu, a građani bi se razočarali u cijeli proces budući da je već teško održavati eurooptimizam u regiji.

U Ursuli von der Leyen imamo sugovornika i ona razumije situaciju i na našoj je strani, ali sve što se dešava u Europskoj uniji i na zapadnom Balkanu dovodi do toga da je vrlo teško živom održati ideju priključenja odnosno raditi na ispunjenju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije – dodao je Komšić.

Napominje da je ispunjenje tih uvjeta važno ne zbog Europske unije, nego bi to značilo bolju, uređeniju i ekonomski prosperitetniju državu BiH.

Komšić kaže da se danas susreo i sa specijalnim izaslanikom State Departmenta za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom, koji također boravi u BiH, s kojim je razgovarao o načinima izmjene izbornog zakonodavstva dodajući da on zagovara pregovore na način da svi budu zadovoljni.

 To je prezahtjevno. Svi predstavnici međunarodne zajednice kada zagovaraju neki pristup naglašavaju da su oni za nešto, ali da mi to trebamo donijeti. To tako ne ide, ako se zagovara neki pristup iza njega se treba stati javno – mišljenja je Komšić.

Njegova očekivanja od pregovora o manjim izmjenama Ustava BiH i izmjenama Izbornog zakona su da se svi drže standarda koji znače poštivanje osnovnih ljudskih prava, provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava i presuda bh. sudova.

guest
nije obvezno
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x