Kolumnist Der Standarda o presudama haškog suda: "Balkan je pun tempiranih bombi"

“BALKAN je pun tempiranih bombi”, piše kolumnist austrijskog Der Standarda Paul Lendvai u tekstu naslovljenom “Usamljenost Srbije”.
Lendvai se osvrnuo na nedavne oslobađajuće presude Haškog suda Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ramušu Haradinaju. U svom komentaru ističe kako su navedene presude u srbijanskoj javnosti izazvale ogorčenje, dok su se u Hrvatskoj i Kosovu proslavljale.
“Poznati aktivisti za ljudska prava Nataša Kandić u Beogradu i Žarko Puhovski u Zagrebu kritizirali su utemeljenost presuda, posebno s obzirom na činjenicu da su dva suca priložila izdvojeno mišljenje”, piše Lendvai. 
Također napominje kako je u čitavoj regiji veliku pozornost izazvala kolumna koju je u The New York Timesu objavio David Harland, direktor Centra za humani dijalog. U tom tekstu Harland je napisao kako nije ni pravedno ni pametno da Srbi snose svu krivicu za ratne zločine počinjene devedesetih godina na teritoriju bivše Jugoslavije.
“Iako je proteklih dana u dijalogu Srbije i Kosova postignut napredak, to se ne može koristiti za prikrivanje urušene vjerodostojnosti Haškog tribunala”, piše Der Standardov kolumnist.
Lendvai ističe kako se na Balkanu stvara “diferencirana slika povijesti”. Zbog toga, smatra kolumnist Der Standarda, političari u zemljama bivše Jugoslavije moraju se aktivnije baviti pomirenjem i raščišćavanjem s prošlošću, što iznad svega znači procesuiranje zločina počinjenih nad Srbima.