Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Kolo se okreće: SDA može izbaciti SDP iz vlasti

Must Read

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović najavio je danas mogućnost da njegova stranka u pojedinim kantonima Federacije BiH isključi iz vlasti Socijaldemokratsku partiju (SDP), ukoliko to partija Zlatka Lagumdžije sa partnerima pokuša učiniti na državnoj i federalnoj razini vlasti.

 

Mehmedović je rekao daSDA vodi “odgovornu i konzistentnu politiku”, te da “pozivaju SDP da se uozbilji kada je u pitanju vođenje države i politike na razini države uopće”.

“Mi smo i ranije kazali da ne možemo podržati ovakav budžet BiH, koji znači slabljenje države i  kapaciteta institucija BiH. U tom slučajujačaju kapaciteti entiteta i pune se njihovi budžeti.  A zna se da u entitetima suvereno vladaju dva, kako kažu, socijaldemokrata –Milorad Dodik i Lagumdžija. SDA ne može podržati ovakav budžet koji umanjuje snagu države.

SDP gubi tlo pod nogama

Ako neko smatra da takva SDA ne treba biti u parlamentarnoj  većini, neka pokrene procedure na svim nivoima za isključenje SDA iz vlasti. Ali, može se desiti i potpuno suprotan efekt i da,  zapravo, SDP bude isključen iz izvršne vlasti na pojedinim nivoima”, izjavio je Mehmedović za agenciju Anadolija.

Upitan da pojasni na koji način SDP, zapravo, može biti izbačen iz vlasti, Mehedović je istakao da  u nekim kantonima ta stranka ima manje zastupnika nego SDA.

Postoji pozitivna klima da se SDP izbaci iz vlasti. SDP samo namješta svoje stranačke ljude, a koji su nekompetentni. Oni provode stranačku politiku i ne vode računa o građanima. SDA je jedinstvena na tom fonu. Jer, SDP gubi tlo pod nogama i nema rješenje za bh. probleme. Mi smo otvoreni za razgovore o svemu pa i budžetu. Vidite, nezamislivo je da svi amandmani SNSD-a budu prihvaćeni, a naš nijedan. To znači da Dodik upravlja SDP-om i procesima u BiH. Ne želimo učestvovati u takvim procesima”, kazao je Mehmedović.

 

Radiosarajevo.ba

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vesna Pusić: U Hrvatskoj ima koketiranja s rehabilitacijom ustaštva

Ne mislim da je komemoracija u Jasenovcu nevažna ili da pada u sjenu. Dapače, mislim da je to vrlo...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -