Koliko novac može doprinijeti blagostanju pojedinca? Novo istraživanje pokazalo je da novac ima veliki utjecaj na sreću pojedinca, a to koliko je novca potrebno da biste bili sretni, uglavnom zavisi od toga gdje živite.

– Možda djeluje iznenađujuće, jer nas na televiziji razni oglašivači uvjeravaju da nema ograničenja kada govorimo o tome koliko nam je novca potrebno za sreću, ali sada vidimo da ona ipak postoje – rekao je Andrew Jebb, vođa istraživanja.

Jebb i njegove kolege koristili su podatke velike ankete koju je sproveo Gallup, a u kojoj je sudjelovalo više od 1,7 milijuna ljudi starijih od 15 godina iz 164 države svijeta.

Sudionici su odgovarali na pitanja u vezi sa zadovoljstvom svojim životima i blagostanjem, kao i u vezi s kupovnom moći. Dok se emotivno blagostanje odnosi na dnevna osjećanja sreće, uzbuđenja, tugu ili bijes, sveukupno zadovoljstvo životom je u velikoj mjeri pod utjecajem postavljanja viših ciljeva i poređenjem svoje imovine s onim što imaju drugi.

U prosjeku su istraživači otkrili da idealni godišnji prihod za sveukupno zadovoljstvo životom iznosi 95.000 dolara godišnje, a između 60 i 75 tisuća za emotivno blagostanje.

Međutim, to najviše zavisi od toga gdje živite. Tako je najviše novca za sreću potrebno stanovnicima Australije i Novog Zelanda – 125.000 dolara, dok su najskromniji Južnoamerikanci i stanovnici Kariba. U Sjevernoj Americi je za sreću potrebno 105.000 dolara u prosjeku.

Što se tiče Europe, velika je razlika između Zapada i Istoka. U zapadnoj Europi i Skandinaviji je za sreću u prosjeku potrebno 100.000 dolara, dok je u istočnoj Europi i na Balkanu potrebno samo 45.000 dolara godišnje, prenosi Buka.

Jasno je da se ovi iznosi razlikuju zbog visine standarda od države do države. Ipak, ovdje se radi o iznosima za pojedince, pa je za obitelji svakako potrebno više novca.

Međutim, jednom kada pojedinac stigne do te točke kada ima dovoljno novca da bude sretan, dodatna povećanja prihoda će rezultirati zapravo smanjenjem zadovoljstva životom, navodi se u studiji koju je objavio časopis Nature./pogled.ba/