Published On: Sub, lip 11th, 2016

KNEZOVIĆ U EUROPSKOM DOMU: “Licemjerstvo sarajevskog nevladinog sektora narušava ravnopravnost konstitutivnih naroda.”

121

Jučer je u Zagrebu, u suradnji Instituta za političko obrazovanje i Europskog doma Zagreb, održana tribina “Pogubnost sarajevskog nevladinog sektora za ravnopravnost Hrvata u BiH”. Govornik na tribini bio je mladi kolumnist Marijan Knezović koji već dulje vrijeme promovira probleme i potrebe Hrvata u BiH.

Organizatorima je bilo bitno da upoznaju, prije svega mlade, kako situacija za Hrvate u BiH nije ni blizu idealne, da ti problemi nisu u nekoj egzotičnoj državi tisućama kilometara daleko, već nadohvat ruke. Na ovaj način odlučili su pokrenuti javnu raspravu o sektoru koji čini 8% BDP-a i koji umjesto da smanjuje tenzije u društvu, svojim licemjerstvom ih produbljuje. Taj sektor će doživjeti izniman rast kroz proces europskih integracija u sklopu kojih bi se novčana masa od trenutnih petsto milijuna KM mogla učetverostručiti do dvije milijarde KM. Ovakav rast otvara mogućnosti za provođenje pozitivnih promjena te je to još jedan od razloga za organizaciju tribine.

Mnogi su prepoznali nužnost rasprave o ovoj temi. U punoj dvorani Europskog doma mogla su se zamijetiti lica predstavnika pomladaka političkih organizacija u Hrvatskoj, novinara i aktivista nevladinog sektora u Zagrebu.

Važno je spomenuti kako je ovo bila prva tribina Instituta za političko obrazovanje koji je novoosnovana udruga koja, kako što je rekao njihov predsjednik Hrvoje Kopačević, za cilj ima pokazati drugo lice kovanice zvane politika. Ne ono ružno i tužno lice koje svakodnevno gledamo po medijima, već ono dobro i lijepo. U institutu svoj rad ravnaju po sloganu “Pozitivna strana politike”.

Ispred Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma Zagreb sudionike je pozdravila Renata Bačić koja je nakon tribine izrazila šok nad informacijama koje je čula na tribini te je izjavila kako je strašno što hrvatska javnost nije bolje upućena u takvo djelovanje nevladinog sektora u Sarajevu. Nakon informacija koje su bile vezane uz dvoličnost takozvanih nevladinih organizacija koje se bore za ljudska prava u BiH, dodala je kako joj je sada malo jasnije zašto u BiH postoje dva Europska pokreta koji nisu uspjeli uspostaviti kvalitetnu suradnju, a poručila je i kako se Europski pokret nada nastavku suradnje po ovom pitanju.

Knezović je govorio o suradnji bosanskohercegovačkih političara s fundamentalnim islamističkim organizacijama što je i potkrijepio dokumentima Federalnog ministarstva pravde. Govorio je i o lažnom građanstvu koje predstavlja dio sarajevskog NGO-a kao i o ogromnom utjecaju na strane ambasade i međunarodnu zajednicu. Istaknuo je kako u Sarajevu egzistiraju profesionalni borci za ljudska prava koji zapravo uskraćuju drugima ljudska prava pod krinkom unitarne i građanske BiH i građanskih stranaka te tako zavaravaju strane medije zbog osobne koristi. Na kraju pozvao mlade da u Republici Hrvatskoj da pokrenu prekogranične inicijative te pomognu uspostaviti zdravi nevladin sektor u BiH, što je ustavna i zakonska obaveza Republike Hrvatske.

 

izvor: IPO

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>