Published On: Sub, lip 11th, 2016

SUKOB DVAJU TV ODVRATNOSTI POPRIMA NAJNIŽE RAZINE: FTV tvrdi kako na BHTV-u nemaju ni uredan zahod

Dvije bankrotirane i opelješene praonice mozgova, čiji novinari nikada neće snimiti prilog o tome tko im je opelješio matične kuće, ti postkomunistički pokušaji farbanja istine i rekonstrukcije povijeti, državne reketaške organizacije koje godinama bezuspješno pokušavaju stvoriti BIH kakvu nitko u ovoj zemlji ne želi ušle su u otvoreni i brutalni međusobni klinč.

Taj predivni događaj koji građani BIH odavno čekaju,  sukob propagandnih Titana, tih dvaju sramota europske demokracije,  zasigurno bi bio jako dobro popraćen među BH građanima. Menadžmenti BHTV- ai FTV-a pojma nemaju koliko ih građani BIH preziru, širim Bosne i Hercegovine. I umjesto da nešto zarade na marketingu, da taj sukob upriliče kao Big Brother show, i pokažu ljudima tko su i što su , prepucavanja se vode priopćenjima. Šteta. Bio bi to jako gledan program. Gledaniji od nogometnih prvenstava.

 

Poslovodni odbor RTV Federacije BiH obavijestit će Tužilaštvo BiH o svakodnevnim prijetećim najavama od strane pojedinaca iz Uprave i Sindikata BHRT-a, a koji prijete značajno umanjiti produkcijske kapacitete te prekinuti emitiranje programa Radio-televizije Federacije BiH, a poslije i programa BHRT-a, priopćeno je iz RTV FBiH.

U RTVFBiH smatraju kako se u ovome slučaju radi o najavi počinjenja kaznenoga djela jednostranoga prekida emitiranja programa, što bi, kako navode, nanijelo nesagledivu štetu sustavu javnoga emitiranja u BiH.

– Upozoravamo na potpuno netočne tvrdnje o navodnim dugovanjima RTVFBiH kojima Uprava BHRT samo želi opravdati potez najavljenoga gašenja oba javna emitera u Sarajevu, prikriti vlastitu nesposobnost rukovođenja javnim resursima i kreirati mučne odnose među radnicima ove dvije kuće s ciljem daljnjeg srozavanja kvaliteta programske produkcije – navodi se u saopćenju Poslovodnog odbora RTV FBiH.

Tko je kako i na što trošio

Iz RTV FBiH tvrde kako je BHRT samo po osnovu redovnih mjesečnih uplata od RTV Federacije BiH, a koje su za proteklih 13 godina premašile ukupan iznos od 100 milijuna KM, “oprihodovala” sredstva koja su BHRT-u bila dostatna za isplatu baš svih bruto plaća u tom vremenskom razdoblju.

– Pored toga, za tih istih 13 godina, osim spomenutih kompletnih troškova svih plaća, koje je za BHRT podnijela RTV Federacije BiH, BHRT je još “oprihodovala” čak oko pola milijarde KM, a po osnovu:  50% redovnih prihoda od RTV takse, vlastitog marketinga, iznajmljivanja svojih mnogobrojnih resursa, rasprodaje svojih mnogobrojnih resursa, itd.

Pored svega navedenoga, BHRT već dugo, kao i danas, ne isplaćuje bruto plaće, svaki novi mjesec vodi životnu bitku da podijeli neto plaće, nema relevantan program, nema kadrovsku politiku, nema adekvatne tehničke resurse, a nema čak ni valjan toalet u vlastitoj zgradi – ističe se u priopćenju.

Kupuju program od “mrskih” privatnika

Poslovodni odbor RTV FBiH također navodi da je BHRT proteklih godina prema Zakonu o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH bila dužna 25% vlastitoga programa naručiti iz produkcije Federalne televizije i Radio-televizije Republike Srpske, ali da BHRT nikada nije kod FTV naručila niti jednu minutu programa zbog čega je, kako se ističe, TVFBiH oštećena za više od 35 milijuna KM.

– Umjesto toga BHRT je, bez natječaja, program naručivao i naručuje uglavnom kod privatnih porodukcija, što je jedan od razloga stanja u kom se nalaze, dok su sredstva od preko 100 milijuna KM koja je RTVFBiH uplatila, umjesto na bruto plaće, trošena nerazumno na kontinuirana velelepna i bezrazložna putovanja uprave i njihovih urednika, putovanja koja ne prestaju čak niti u današnjoj besparici – priopćeno je iz RTV FBiH.

Za sve je kriv “treći”

Posebnu zabrinutost izražavaju zbog “činjenica kako su javni napadi BHRT-a prerasli u otvorenu i brutalnu fazu onoga momenta kada se Poslovodni odbor RTV Federacije BiH, zajedno s kolegama iz RTRS-a, javno i oštro usprotivio podjeli BHRT-a na etničke kanale, čime su srušeni “tajni dogovori“ s pojedinim političkim opcijama i čiju su realizaciju priželjkivale određene strukture na BHRT-u.”

– Nakon evidentne kadrovske, financijske i pogramske devastacije BHRT-a, sada se ide i u gašenje signala BHRT-a i signala RTV Federacije BiH. To je zadnja linija ispod koje ne možemo ići. Poslovodni odbor RTV Federacije BiH poručuje kako će ustrajati  na opstanku jedinstevnoga sustava emitiranja u našoj zemlji i kako ćemo se suprostaviti svakoj ideji gašenja signala bilo kojeg emitera, kao i segregaciji urednika i novinara po nacionalnoj osnovi – navodi se, između ostalog, u priopćenju za javnost Poslovodnog odbora RTV FBiH.

Napomena: U priopćenju su korišteni izrazi iz doba socijalističkog samoupravljanja (Poslovodni odbor umjesto upravnog odbora, radnici umjesto djelatnika), koji su napuštanjem te ideologije nestali iz svakodnevne pravne i poslovne prakse u Bosni i Hercegovini.