Published On: Sat, Jun 11th, 2016

FERGUSON: Neprihvatljiv jezik nekih lidera mnoge je zabrinuo

Britanski veleposlanik Edward Ferguson (Edward), koji je aktivno sudjelovao na dvodnevnoj sjednici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), u razgovoru za “Avaz” prokomentirao je neke od ključnih poruka ovog tijela. Međunarodna zajednica prekjučer je iznijela jasne stavove, ohrabrujući reforme, podržavajući odluku o popisu, te osudila zapaljivu retoriku.

Ferguson je podsjetio da je PIC uputio apel svim liderima da se suzdrže od negativne politike i politike podjela, radnji i izjava koje mogu imati samo efekt radikalizacije pojedinaca i zajednica, i koje samo odvlače energiju s hitnih reformi koje su potrebne BiH.

– Mislim da je mnoge ljude zabrinuo neprihvatljiv jezik nekih političkih, društvenih i vjerskih lidera. Vjerujemo da lideri trebaju pokazivati ​​znatno veću odgovornost te početi donositi pozitivne odluke koje će pomoći da ova zemlje krene naprijed u političkom, društvenom i ekonomskom smislu. To uključuje i postizanje hitnog kompromisa kako bi se omogućilo održavanje izbora u Mostaru u listopadu – istaknuo je Ferguson.
Veleposlanik Velike Britanije u BiH potcrtao je da je sramotno što još nema političkog rješenja za održavanje izbora u Mostaru.

– Vijeće za provedbu mira pažljivo prati situaciju i očekujemo da, prije svega, dogovora bez daljnjeg odgađanja – rekao je Ferguson.
Britanskog veleposlanika upitali smo i da prokomentira izdvojeno mišljenje Rusije kada je riječ o putu BiH ka NATO-u te navode visokog predstavnika u BiH o tome da su srpske političari u prošlosti dali svoje potpise za članstvo u Savezu.
– Pozicija Rusije glede NATO-a dobro je poznata i oni imaju pravo da iznesu svoje mišljenje. Ali, kao suverena zemlja, samo BiH može odabrati hoće li htjeti da se pridruži Savezu ili ne. Nitko ne može donijeti tu odluku za vas. Ni NATO, ni Rusija. Ali, odluku ne morate još donijeti. Za sada, naš je fokus na tome da BiH dovedemo do točke kada će moći primiti NATO Akcioni plan o članstvu, koji je formalno zatražilo Predsjedništvo BiH 2009. godine – pojasnio je Ferguson.
Da bi do toga došlo, kako je naveo, potrebno je vidjeti daljnji napredak u procesu uknjižbe perspektivne vojne imovine u vlasništvo države BiH, u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH iz 2012.godine.
– Nadamo se da će Predsjedništvo BiH uskoro donijeti odluku o Pregledu obrane, kao okviru za jačanje i modernizaciju Oružanih snaga BiH – istaknuo je Ferguson u razgovoru za “Avaz”.