KM slavi 17. rođendan: Novčanice pune grešaka

kmparekovaniceMeđunarodna skraćenica za konvertibilnu marku je BAM. Početni tečaj valute je bio 1 KM za 1 DM.
Konvertibilna marka danas slavi 17. rođendan nakon što je prvi put izdana 22. lipnja 1998. godine te postala nacionalna valuta u BiH.
Međunarodna skraćenica za konvertibilnu marku je BAM. Početni tečaj valute je bio 1 KM za 1 DM.
Njemačka marka je bila vrlo stabilna valuta, široko korištena i valuta koja je imala povjerenje građana BiH.
U prvoj seriji izašle su novčanice u apoenima od 50 feninga, 1 marke, 5, 10, 20, 50 i 100 KM a kasnije i manji apoeni.
Zanimljivosti o ”kaemovima”*
U prvoj seriji s nominalnim datumom izdavanja 22. lipnja i 27. srpnja 1998. godine, izašle su novčanice u apoenima od 50 feninga, 1 marke, 5, 10, 20 50 i 100 maraka. Novčanice su prepoznatljive po tome, na licu novčanice u desnom donjem uglu, ispod potpisa guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine, nema godine izdavanja.
U Republici Srpskoj zbog greške u imenu Ive Andrića, koje je ćirilicom bilo napisano kao Андриђ novčanica od 1 konvertibilne marke za područje Republike Srpske nikada nije puštena u opticaj.
Novčanica od 5 maraka je proizvedena sa greškom na naličju. Vrijednost novčanice je otiskana u ćirilićnom pismu kao PET КОНВЕРТИБИЛНИХ МАPАКА.
Novčanica od 5 maraka za Republiku Srpsku i Federaciju BiH imaju isti motiv na licu i naličju, a razlikuju se u redoslijedu ćiriličnog i latiničnog pisma.
Novčanica od 5 KM povučena je iz opticaja 31. prosinca 2009. godine.
Kod svih novčanica do 100 maraka, u sigurnosnoj traci je pogrešno otiskana skraćenica Centralne banke BiH i to ЏББХ umjesto ЦББХ.
Naziv stotog dijela konvertibilne marke nije istovjetan na novčanicama (Pfenig – Пфениг ) i na kovanom novcu (Fening-Фенинг).
Novčanica od 10 konvertibilnih maraka s dizajnom za Republiku Srpsku ima ime Alekse Šantića ispisano latinicom, iako bi trebalo biti ispisano ćirilicom.
Novčanica od 50 pfeninga povučena je iz opticaja 31. ožujka 2003. godine. Na njoj na licu i naličju riječ Pfening je odštampana bez n.
Druga serija
U drugoj seriji s nominalnim datumom izdavanja 2002. godine, izašle su novčanice u apoenima od 50 i 100 maraka. Novčanicima su dodati novi sigurnosni znakovi, te se ispod potpisa guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine, nalazi godine izdavanja. Poleđina novčanica nije promijenjena, te je jednaka prvoj seriji.
Treća serija
U trećoj seriji s nominalnim datumom izdavanja 2007. godine, izašle su novčanice u apoenima od 50 i 100 maraka, a 2008. godine apoeni od 10 i 20 maraka. Novčanicama su dodati novi sigurnosni znakovi, nominalne vrijednosti apoena utisnute su u promijenjenoj boji, zaštitna je nit postala djelomično vidljiva, na licu novčanice su utisnuti fluorescentni zaštitni simboli, te se ispod potpisa guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine, nalazi godine izdavanja. Poleđina novčanica nije promijenjena, te je jednaka prvoj seriji.
Četvrta serija
Centralna banka Bosne i Hercegovine pustila je u opticaj 2012. godine četvrtu seriju novčanica u apoenima od 10, 20, 50 i 100 KM. Novčanice ove serije, imaju devet novih sigurnosnih obilježja, a prepoznatljiva su još i po potpisu novog guvernera i godini izdavanja. Nova zaštitna obilježja su: Vodeni znak, zaštitna nit s tekstom, prozirni registar, zaštitna nit “Motion”, iridiscentna traka, optički promjenljiva boja, intaglio tisak, mikro-tisak, UV obilježja.
Sve novčanice četvrte serije imaju mikrooptičku zaštitnu nit, širine 4mm, s prozorima. Apoeni od 10 KM i 20 KM imaju tri prozora, a apoeni od 50 KM i 100 KM imaju četiri prozora u kojima nit izlazi na površinu papira.(*Wikipedia)