Published On: Sub, velj 23rd, 2013

Kljujićev izbor za gradonačelnika Sarajeva, uvreda za Srbe

Predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Domu naroda parlamenta BiH Staša Košarac upozorio je danas da je, nažalost, sve realnija mogućnost da za gradonačelnika Sarajeva, uz podršku SDA, bude izabran Stjepan Kljujić, čije se ime sasvim opravdano dovodi u vezu sa ratnim zločinima nad pripadnicima JNA 2. i 3. svibnja 1992. godine u Dobrovoljačkoj i na nekoliko drugih sarajevskih stratišta.
“Kljujićev izbor na poziciju gradonačelnika Sarajeva predstavljao bi jednu od najmračnijih političkih epizoda u poslijeratnoj povijesti deytonske BiH i strašnu uvredu za porodice žrtava Dobrovoljačke, koje više od dvije decenije čekaju pravdu za naredbodavce i izvršioce zločina nad nevinim starješinama i vojnicima JNA”, rekao je Košarac Srni.
Istovremeno, istakao je on, to bi bio jedan od najžešćih udaraca pravosudnim institucijama BiH, koje od svog osnivanja zataškavaju, opstruišu i odbijaju da procesuiraju slučajeve ratnih zločina nad sarajevskim Srbima.
“Takvo pravosuđe, koje Kljujiću i njemu sličnim omogućavaju da obavljaju neke od najodgovornijih pozicija u zemlji, nikada neće imati podršku i povjerenje Srba i predstavljat će najozbiljniju prijetnju naporima da se od BiH napravi kakva-takva državna zajednica”, konstatirao je Košarac.
Konačno, kaže on, Kljujićev izbor na poziciju gradonačelnika Sarajeva uništit će svaku nadu malobrojnim preostalim Srbima u tom gradu da će ikada biti tretirani kao ravnopravni građani i da će, kao takvi, moći da ostvaruju svoja prava.
“Ukoliko Stjepan Kljujić, nekadašnji član ratnog Predsjedništva pod kontrolom Alije Izetbegovića i Ejupa Ganića, a danas funkcionar Socijaldemokratske unije, bude izabran na poziciju gradonačelnika Sarajeva, pozivam institucije grada Istočnog Sarajeva i Republike Srpske da ozbiljno razmisle o prekidu svake buduće suradnje sa administracijom grada Sarajeva”, rekao je Košarac.
On je izrazio uvjerenje da je ovaj problem mnogo preči od onoga što sada radi aktualni gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović, koji u borbi za novi četverogodišnji mandat, kao funkcionar PDP-a poručuje da su Republici Srpskoj potrebni vanredni izbori.
“To je besmisleno, pogotovo za političara koji je, uz podršku svega 100 glasova građana, u prethodne četiri godine bio na čelu grada Istočnog Sarajeva”, zaključio je Košarac.
(Srna/Dnevnik.ba)