Published On: Sub, velj 23rd, 2013

KAMEŠNICA: Lavina zahvatila četvoricu splitskih alpinista, HGSS iz Splita i Livna troje spasili, za jednim se traga

Snježna lavina zahvatila je četvero alpinista tijekom zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice, a dojavu o nesreći HGSS je zaprimio nešto prije 14 sati od jednog alpinista koji je zahvaćen lavinom. Na teren je upućen helikopter HRZ-a sa timom spasitelja i dva liječnika HGSS-a, prenosi portal Crometeo koji uživo prati akciju spašavanja.

Darko Gavrić, član HGSS-a iz Splita, sudjeluje u spašavanju alpnista na Kamešnici. Za portal Crometeo je rekao da je lavina imala putanju od oko 500 metara. Počela je na nadmorskoj visini od oko 1500 metara, a završila na oko 1000 metara nadmorske visine.Zadnjih tjedan dana visina snijega u ovom dijelu Kamešnice premašila je tri metra! Nakon novog snijega koji je pao prethodne noći, u subotu je ojužilo i temperatura zraka je čak na 1500 metara nadmorske visine porasla na 2°C. To je dodatno otežalo gornji sloj snijega što je stvorilo gotovo idealne uvjete za opasne lavine. Prolazak alpinista tim područjem mogao je potaknuti ovu lavinu.17.00 sati

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, Vinko Prizmić,  za Crometeo.hr izjavio je da su trojica planinara zatrpanih lavinom pronađeni. U teškom su stanju i zadobili su višestruke prijelome, ali prve informacije govore da su izvan životne opasnosti. Trenutno se pokušava prebaciti alpiniste u bolnicu.
Za jednim alpinistom još se traga i ulažu se nadljudski napori u potragu.
Kako Crometeo tim doznaje, među pronađenim alpinistima je Domagoj Laušić, dvadeset sredmogodišnji Splićanin, član HGSS-a.
15.30 sati

Spašavatelji su došli do pod lavinu i uspostavili glasovni kontakt s trojicom zahvaćenih alpinista. Radi se o lavini koja je vrlo duga i pokrenula sa na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara, a zaustavila na oko 1.000 metara nadmorske visine. Područje lavine je dugo oko 500 metara, no spašavatelji se još uvijek nisu probili do lavinskog stožca. Helikopter je iskrcao ekipu nešto niže, a ka mjestu nesreće se probijaju i druge ekipe gorskih spašavatelja.
15.10 sati

Tijekom zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice, snježna lavina zahvatila je četvero alpinista. HGSS je dojavu o nesreći zaprimio, nešto prije 14 sati od jednog alpinista koji je zahvaćen lavinom. Na teren je upućen helikopter HRZ-a sa timom spašavatelja i dva liječnika HGSS-a.
Neizvjesno je hoće li helikopter zbog niske naoblake moći nadletjeti mjesto nesreće,zato su upućene i zemaljske ekipe gorskih spašavatelja iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra, koji će se probijati ka mjestu nesreće na skijama i uz pomoć alpinističke opreme. Radi se o nadmorskoj visini oko 1.800 metara. HGSS komunicira s dvojicom zahvaćenih, koji se ne mogu osloboditi snježnog pokrivača, dok o stanju drugo dvoje alpinista, za sada nema informacija.
D.N.
Foto: Crometeo