Klix.ba i SportSport.ba istupili iz Vijeća za tisak i online medije jer ne žele sprječavati govor mržnje i huškanje na internetu

Vijeće za tisak i online medije u Bosni i Hercegovini, odlukom skupštinske većine, usvojilo je Izmjene i dopune Kodeksa za tiskane i online medije Bosne i Hercegovine. Ovim izmjenama usvojeno je šest potpuno novih članaka Kodeksa, a 17 postojećih je korigirano, priopćeno je iz Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Na izmjenama Kodeksa od ožujka do prosinca 2021. godine radila je Ekspertna skupina koju su činili prof. dr. Enes Osmančević (predsjednik), prof. dr. Lejla Turčilo, urednik Berislav Jurič, novinarka Suzana Mijatović i odvjetnik Dražen Zubak.

Novi članci Kodeksa su: Član 3. Korištenje informacijskih tehnologija, Članak 8. Dezinformacije, Članak 11. Nespojivost novinarske profesije, Članak 12. Prigovor savjesti, Članak 13. Prihvaćanje poklona i privilegije i Članak 22. Transparentnost tiskanih i online medija.

Između ostalog, korigirani Članak 2. Kodeksa – Urednička odgovornost propisuje da su urednik i izdavač odgovorni za ukupan sadržaj tiskanog ili online medija, a time i za publiciranje korisničkih komentara u online komunikacijskom prostoru. Urednik u online mediju dužan je uklanjati korisničke komentare koji predstavljaju govor mržnje, poticanje na nasilje, huškanje, netrpeljivost, vrijeđanje, prijetnje i svaki drugi oblik neprimjerene i društveno neprihvatljive komunikacije.

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini jedinstveno je samoregulacijsko tijelo, osnovano 2000. godine, čiji su članovi printani i online mediji iz cijele Bosne i Hercegovine. U prosincu 2021. godine Vijeću je pristupilo 13 novih članova. Pristupanjem članstvu u Vijeću, mediji se opredjeljuju da će poštovati odredbe Kodeksa, odnosno pridržavati se novinarske etike i profesionalnih standarda izvještavanja. Misija Vijeća je zaštita slobode medija i profesionalnog izvještavanja, jednako kao i zaštita medija od političkih, ekonomskih i svih drugih pritisaka koji ugrožavaju slobodu informiranja.

Izmjene i dopune Kodeksa dostupne su OVDJE.

Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije u Bosni i Hercegovini obavještava javnost da su portali Klix.ba i SportSport.ba zatražili brisanje iz članstva Vijeća zbog neslaganja s izmjenama u Kodeksu koji se odnosi na korisničke komentare.

“Žalimo što su se kolege odlučile na ovaj potez, ali smatramo kako navedeni članak Kodeksa može samo doprinijeti uređenijem internetskom prostoru u Bosni i Hercegovini, smanjenju govora mržnje te da je jako važno da se medijski prostor očisti od neprimjerenih sadržaja”, navode iz Upravnog odbora Vijeća za tisak i online medije u BiH./HMS/