Korupcija je ubojica ali samo kad ju čini obitelj Grebo. Ne i obitelj Cikotić…

Britanski veleposlanik Matt Field sudjelovao je na konferenciji za tisak u sklopu kampanje “Korupcija u oblasti gradnje i prostornog planiranja u Kantonu Sarajevo” u rujnu 2021. godine.

Tada je ovaj diplomat u maniru političara koji se bori za naklonost birača doslovno kazao “korupcija je ubojica.”

Piše: Branimir Galić, Hrvatski Medijski Servis

“Korupcija u javnom sektoru ima propuštenu korist za građane. Sredstva nestala u korupciji su inače namijenjena za zdravstvo, socijalne programe i ekonomski prioritet. Rezultati koji su predstavljeni ovdje daju jasnu sliku i vidljiv su rad Ureda i dobrobit u za građane KS”, naveo je Field.

I ništa sporno ni pogrešno nema u ovim navodima Fielda, naravno, kad bi se one promatrale kao izolirani slučaj i bez dubljeg konteksta.

No, veleposlanikove izjave o korupciji kao ubojici svoju su kulminaciju licemjerja doživjele danas, na sastanku s ministrom sigurnosti BiH.

Sudeći po priopćenju sa spomenutog sastanka sugovornici su dogovorili intenziviranje suradnje u svim oblastima, ma što to značilo.

  • No, Sud BiH potvrdio je optužnicu te se priprema početak suđenja Cikotiću zbog malverzacija s oružjem.
  • On se tereti za zloupotrebu položaja i/ili ovlasti kojim je oštećen proračun BiH za oko 10 milijuna maraka.

Očito, kada se radi o nekom bošnjačkom dužnosniku onda veleposlanik nema problem s korupcijom dok bi izvjesno, da se radi o nekom srpskom ili hrvatskom dužnosniku na svaki mogući način eskivirao sastanke dok bi “jačanje suradnje” bila misaona imenica.

To su ta kontinuirana dvostruka mjerila velikog djela međunarodnih dužnosnika.

Treba podsjetiti da je Britansko veleposlanstvo financiralo i neke animirane filmove koji govore o važnosti prevencije i borbe protiv korupcije, upravo na čelu s Fieldom, dok tom istom “Matanu” nije problem besjediti i surađivati s Cikotićem.

Treba podsjetiti i na Cikotićevu ulogu u etničkom čišćenju Hrvata Bugojna te svirepom ubojstvu hrvatskih zarobljenika čija tijela još nisu pronađena, ali to je tema za drugi tekst.

Da Britanija nešto smjera u Bosni i Hercegovini odavno je poznato. Tome svjedoči i kontinuirano pozivanje na jačanje vojnog prisustva te otočke zemlje u BiH.

Mršić kaže da bi ambasade zemalja EU trebale prekinuti zajedničke aktivnosti s britanskim dužnosnicima u BIH, evo zašto

Na podlost britanske politike koja je u konfrontaciji s politikom EU u BiH nedavno je sjajno upozorio politički analitičar sa slovenskom adresom, Darko Mršić.

Britanski interesi ne podudaraju se interesima EU, čak štoviše, interes Velike Britanije je destabilizacija EU i mislim da nije slučajnost da je politička kriza eskalirala nekoliko mjeseci nakon Brexita, napisao je Mršić među ostalim na Twitteru prije malo manje od mjesec dana.

Očito je Mršić predviđanjem pogodio “u sridu”, a nezahvalno je predviđati kada će dužnosnici EU prozreti jednadžbu britanske destabilizacije EU putem BiH.

I dok je ovo gore nezahvalno predviđati, vjerujem da na trenutak kada će Field ponovno “izvaliti” da je korupcija ubojica nećemo morati dugo čekati. /HMS/