Published On: Tue, Aug 11th, 2015

Kinezi podižu grad četiri puta veći od BiH

Kina gradi novi megalopolis: Bit će toliko velik da će u njega moći stati čitavo stanovništvo bilo koje zemlje svijeta. Plan za izgradnju grada Jing Jin Jia objavila je kineska vlada, a Peking (koji sada broji 20 milijuna ljudi) bit će centar tog grada.
Grad će se prostirati na površini od 210 tisuća kvadratnih kilometara, a imat će preko 130 milijuna stanovnika. To znači da će ovaj megalopolis imati više stanovnika od Japana i površinom će biti 2 i po puta veći od BiH.
Ideja vodilja ovog projekta bila je spajanje dobara i mogućnosti iz okolnih krajeva. Peking bi bio financijski i znanstveni centar, Tanjin bi pružao mogućnost izlaska na more preko svoje luke, a tehnološki centar bi bio u Habei provinciji.
Za spajanje udaljenih dijelova ovog grada planira se izgradnja potpuno novih autocesta i mostova. Da bi se ovaj projekt proveo u djelo trebat će napraviti i dodatnu osnovnu infrastrukturu poput bolnica, škola i javnog prijevoza.
Ovaj segment već sada nije na najvišoj razini jer gradovi ne mogu podnijeti sve veći priljev stanovnika u urbana područja.
”Javne usluge su loše”, kaže Zheng Linyun koji živi u Yanjiaou, velikom predgrađu Pekinga. On radi u Pekingu, a do posla se svakog dana vozi pet sati. Osim toga kaže da su školske prostorije pretrpane djecom.
Problem su i porezi. Naime kineski gradovi ne dobivaju ništa od poreza koji se prikupljaju na njihovu području, već sve odlazi u središnju blagajnu. Tako gradovi poput Yanjiaoa, koji sredstva dobivaju samo prodajom zemljišta ili doznakama iz središnjeg proračuna, nemaju sredstava za građenje novih škola, vrtića ili autobusnih stanica.
Ipak, svi se oni nadaju da je ovo prilično kaotično stanje samo privremeno i kako će sve doći na svoje kada Jing-Jin-Ji bude i službeno stvoren, piše Business Insider, a prenosi N1.