Published On: Tue, Aug 11th, 2015

NOVI DETALJI ISTRAGE: Među tragovima su i oznake na odjeći otmičara: 'Teroristi nikakav novac nisu tražili'

Zbog sigurnosti otetog Salopeka skrivaju se ključni detalji istrage, ali i potezi za njegovo oslobađanje. No, sve je više poznatih detalja o tome kako je otmica izvedena

Sve što se trenutačno događa i poduzima oko Tomislava Salopeka, zbog njegove sigurnosti, obavijeno je velom tajne. No, egipatske službe pomalo otkrivaju sve više detalja okolnosti u kojima se odigrala njegova otmica. Oko pola pet 22. srpnja Tomislava Salopeka i njegova vozača još je samo nekoliko desetaka kilometara dijelilo od glavnog egipatskog grada, Kaira. U egipatsku prijestolnicu, u kojoj živi 20-ak milijuna ljudi, vraćali su se iz 300 kilometara udaljenih oaza nazvanih Bahareia. Nakon rada na tom području, u zapadnoj egipatskoj pustinji, u kojoj je smještena većina tamošnjih naftnih nalazišta, Tomislava je još samo malo dijelilo od povratka kući. Nažalost, on nije stigao na svoj let.

Oznake na odjeći

Prema informacijama iz egipatskih sigurnosnih izvora, koje su se dosad pojavile u javnosti i kojima raspolažu egipatski mediji koji prate slučaj, dogodilo se ovo: Na pustom, osamljenom dijelu glavne ceste koja vodi iz oaze prema egipatskoj prijestolnici, malo prije nego što su trebali ući u područje grada Šesti listopada, udaljenog od samog Kaira kojih 40 kilometara, automobilu kojim se vozio Salopek put je presjekao kamionet nepoznate marke. U njemu su se nalazila četiri muškarcao odjevena u beduinsku odjeću – duge bijele haljine. Lica su im bila zakrabuljena maramama, na kojima su bile oznake zastave strane države. Koje točno, nemoguće je doznati. Podatak je to koji se pozorno skriva. Četvorka je bila naoružana kalašnjikovima i ispalili su dva metka u zrak.
Napadači nisu ništa govorili. Dvojica su izašla iz kamioneta i prebacila se u Salopekovo vozilo. Okrenuli su automobil, ponovno u smjeru oaze iz koje su Salopek i vozač putovali. Bila je to kratka vožnja, kojih 15-20 minuta, tijekom koje ih je pratio kamionet s preostala dva napadača.

Nemirna granica

Odjednom su se ta dva vozila zaustavila. Napadači su Tomislava Salopeka prebacili u svoj kamionet, uzeli njegov i vozačev mobitel i odvezli se u nepoznato (navodno u smjeru oaze). Iza sebe su ostavili njegova vozača i autombil u kojem se vozio Salopeka te njegovu prtljagu, novac i – mnogo pitanja bez odgovora.
Iako detalji otmice koja je paralizirala Hrvatsku polako počinju izlaziti na vidjelo, na najbitnije pitanje, gdje se nalazi oteti otac dvoje djece i kakva je njegova sudbina, nažalost još nema odgovora.
Egipatske vlasti iz dana u dan ponavljaju kako je pokrenuta masovna potraga. Na tome da ga se locira i spasi, kako za Jutarnji list kaže Mahmood Al-Garhy, novinar koji prati slučaj otmice Tomislava Salopeka za kairski list Al-Wattan, radi niz egipatskih nadležnih službi – od policije do obavještajaca.
Na slučaju se intenzivno radi, ali se skrivaju ključni detalji, poput imena Salopekovog vozača, točno mjesto otmice, marke automobila ili oznaka koje su otmičari imali na šalovima.
– Žele ga spasiti i iz sigurnosnih razloga ne žele objaviti te detalje – govori nam Al-Garhy.
Posljednji trag otmičara, navode egipatski mediji, zabilježen je na području grada Al-Almina, na sjevernoj egipatskoj obali. Upravo tim područjem prolazi glavna cesta prema granici s Libijom.
Jesu li tamo, u Libiju, odveli Tomislava Salopeka?
– Teško je reći – objašnjava naš sugovornik, dotičući se grozomornog videa koji su Tomislavovi otmičari, pripadnici skupine Sinajska provincija, koja je izrazila lojalnost tzv. Islamskoj državi, objavili prošlog tjedna. U njemu otmičari prijete da će ubiti Salopeka u roku od 48 sati ako se ne ispune njihovi zahtjevi – puštanje “muslimanskih žena” iz zatvora. Na snimci, na kojoj Tomislav kleči, odjeven u narančasto odijelo, dok iznad njega stoji muškarac u maskirnom odijelu s nožem u ruci, ne vidi se ništa osim pijeska. Upravo je on, tvrdi naš sugovornik, predmet istrage.

Pijesak kao trag

– Kako bi dokučili gdje je video snimljen, istražitelji ispituju pijesak na snimci, ali je on jednak u Libiji i u zapadno-egipatskoj pustinji – objašnjava.
Prema njegovu mišljenju, Salopek se nalazi negdje na toj granici. U potrazi su navodno angažirani i beduinski tragači. No zasad nema nikakvih vijesti. Pokrenuta je i istraga u okruzima kod grada Al-Alamina. Također bez rezultata – barem zasad.
Sad je malo jasnije i ono što se događalo nakon što su otmičari strpali Tomislava u svoj kamionet. Vozač, kojeg su ostavili iza sebe, otišao je do najbliže policijske postaje. S druge strane, Tomislavova je kompanija, francuski CGG, navodno dobila e-mail od otmičara. On je, smatra se, poslan negdje s područja Libije, i to, kako neki tvrde, s Tomislavove elektronske pošte. Točan sadržaj e-maila nije poznat. Koliko se zna, otmičari nisu tražili nikakav novac ni otkupninu.
– Da su htjeli novac, to su mogli tražiti i bez snimke – dodaje Al-Garhy.