Published On: Uto, kol 11th, 2015

ALEKSANDAR VUČIĆ: Neću odustati, pomirit ću regiju

“Neću odustati. O tome ću javno govoriti. Ponosan sam na tu inicijativu i mislim da je to ozbiljna i odgovorna ideja, koja ne želi ničiji politički poraz, politički kraj i krah jedne zemlje i naroda”, rekao je Vučić.
 Nikad neću odustati od ideje o zajedničkom danu sjećanja sve žrtve ratova s prostora bivše Jugoslavije, ponosan sam na tu inicijativu i vjerujem da će prije ili kasnije, čak i za dvije do tri godine, regija pomiriti, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.
“Moja ideja o zajedničkom danu sjećanja je proizvod razumjevanja da u našoj regiji svi imaju samo jedno oko, ono kojim gledaju na svoje stradanje. Drugo oko, kojim bi videli nešto drugo, uopće ne postoji. Ni kod koga od nas. S druge strane, to jedno oko postoji i za plakanje. Mi plačemo samo na jedno oko, za svoje žrtve. Mislim na sve nas – i na Hrvate i Bošnjake i Srbe, na sve ostale”, rekao je Vučić za Kurir.
“Upravo zato sam želio da više ne stavljamo crni povez oko jednog oka, nego otvoriti oba i priznati da su se zločini događali na svim stranama, poštovati tuđe žrtve jedanko koliko i svoje i pokušati gledati u budućnost.
“Svoju politiku ne trebamo zasnivati na mržnji i zatvaranju u nacionalne i šovinističke okvire, veća pod svaku cijenu osigurati zajednički život za sve nas. Spriječiti u budućnosti bujanje takvih negativnih pojava koje smo imali prilike vidjeti prošlih dana i tjedana”, objasnio je premijer Srbije.
Na pitanje ima li to uopće svrhe, obzirom na to da je hrvatski premijer Zoran Milanović sve odmah odbacio, Vučić je rekao kako je siguran da će to dati rezultat. Zato što je, kako je rekao, “sve drugo što bi ste izabrali loše i za te zemlje i za cijelu regiju”.
“Ja ne želim odgovarati ni Milanoviću, ni Tačiju. Nijednu lošu riječ neću reći. Čini mi se samo da nekad pojedini političari u regiji, baš kao i u našoj zemlji, od drveta ne vide šumu”, rekao je Vučić.
“Moja namjera nije bila reći bilo kome koje će praznike slaviti, svatko ima pravo na svoje praznike. Neki od tih praznika nama nisu po volji, ali nikad im se nismo miješali. Samo sam molio da u 365 dana imamo jedan zajednički dan. Da sve te žrtve na prostoru bivše Jugoslavije imaju jedan zajednički dan”, naglasio je premijer Srbije.
“Nije manje vrijedna bilo koja srpska žrtva od bošnjačke ili hrvatske. Niti su njihove manje vrijedne od naših. Da samo u tom danu, ako ne možemo u 365, pokušamo otvoriti oba oka. I ako ne možemo sasvim realno, pokušati barem realnije i racionalnije to sagledati. Jer to će onda stvoriti novo poverenje među ljudima”, kazao je Vučić.
I što je još važnije od toga, istakao je on, to će spajati ljude i praviti ekonomiju otvorenijom.
“Trebamo sačuvati stabilnost, to nam je jedan od najvećih interesa. Ne bojim se naših teških mjera jer znam da ćemo napraviti bolju ekonomiju. Bojim se nestabilnosti. Ali time moraju i Hrvati rukovoditi, jer isti problem mogu imati. Zasto samo uveren da bi trebali još razmisliti o ovoj inicijatvi. Nije kasno ni za dvije-tri godine o tome razmišljati na drugačiji način. I siguran sam da će se razmišljati na drugačiji način”, kazao je Vučić.
“Neću odustati. O tome ću javno govoriti. Ponosan sam na tu inicijativu i mislim da je to ozbiljna i odgovorna ideja, koja ne želi ničiji politički poraz, politički kraj i krah jedne zemlje i naroda, koja ne želi ni širiti optužbe”, rekao je Vučić.
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare