Published On: Sri, ožu 9th, 2022

Kina poručuje SAD-u: Shvatite nas ozbiljno

Kina je optužila NATO da je “doveo napetosti između Rusije i Ukrajine do prijelomne točke”.

Na dnevnom brifingu za vijesti glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian pozvao je SAD da ozbiljno shvati zabrinutost Kine i izbjegne potkopavanje njezinih prava ili interesa u rješavanju situacije u Ukrajini i veza s Rusijom, javlja Reuters.

Zhao je novinarima rekao da “mahanje sankcijama na svakom koraku nikada neće donijeti mir i sigurnost, već će uzrokovati ozbiljne poteškoće gospodarstvima i sredstvima za život dotičnih zemalja”.

Rekao je da će Kina i Rusija “nastaviti obavljati normalnu trgovinsku suradnju, uključujući trgovinu naftom i plinom, u duhu međusobnog poštovanja, jednakosti i obostrane koristi”.

Tajvan prati Kinu, Kina i svijet prate Ukrajinu

“Kina pomno prati događaje u Ukrajini kako bi ocijenila vlastitu strategiju prema Tajvanu”, upozorio je otočki ministar vanjskih poslova.

“Kada gledamo kako se događaji u Ukrajini razvijaju… također vrlo pažljivo promatramo što Kina može učiniti Tajvanu”, rekao je Joseph Wu tijekom konferencije za novinare.

Neki analitičari su ukazali na paralele između ruskih planova o Ukrajini i strahova oko budućnosti Tajvana – samoupravne otočne demokracije koju Peking prisvaja i nije isključio mogućnost da ga uzme silom.

“Kineski čelnici misle da je zapadna reakcija na rusku agresiju slaba i da nije koherentna te da nema nikakvog utjecaja. Kinezi bi to mogli shvatiti kao pozitivnu lekciju”, dodao je Wu dok je govorio o dodatnim koracima koje Tajvan čini.

Upitan je li zabrinut zbog krize u Ukrajini, Wu je rekao da svijet vidi “širenje autoritarnosti”, ukazujući na zajedničku deklaraciju koju su Kina i Rusija izdale prošlog mjeseca.

“Spremni smo preuzeti aktivnu ulogu”

Kina, koja tradicionalno održava dobre veze s Moskvom, sve dosad nije htjela govoriti o invaziji na Ukrajinu i samo je “izrazila žaljenje” zbog sukoba u toj zemlji, rekavši ipak da “razumije” zabrinutost Rusije za svoju sigurnost.

No u telefonskom razgovoru s Macronom i sa Scholzom prvi čovjek Pekinga jučer je ustvrdio da je Kina “iskreno ožalošćena zbog novog rata na europskom kontinentu”, objavila je javna televizija CCTV.

“Želimo pozvati na veću suzdržanost kako bi se spriječila humanitarna kriza velikih razmjera”, rekao je Xi Jinping, ne osudivši ipak ofenzivu koju je 24. veljače pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin na susjednu zemlju.

Rekao je sugovornicima da “cijeni napore Francuske i Njemačke radi posredovanja u Ukrajini” i istaknuo da je i Peking spreman preuzeti “aktivnu ulogu”.

“Moramo zajedno poduprijeti mirovne pregovore Rusije i Ukrajine”, pozvao je nakon što tri kruga pregovora u Bjelorusiji zasad nisu uspjela zaustaviti rat.

Kina je “spremna poslati Ukrajini humanitarnu pomoć”, rekao je. Xi je opetovao da se njegova zemlja načelno protivi međunarodnim sankcijama, ocijenivši da će mjere uvedene Moskvi “naštetiti svim stranama”, prenosi Index.hr.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
15 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ŠkrabaloCG

Kauboji su gurnuli Rusiju u zagrljaj Kine.

drZlikovac

Sad će ruski međedi Kini prodavati plin ispod cijene sam da bi mogli koliko toliko servisirati obaveze…a Kinezi će ih dobro isciditi ,ko limun ..😀

Anonimac

Isciditi.!?!?!

Krepo

On je hermfrodit – ni hrvat, ni mošnjo.

Šaćir soros

Važno je da da nije djikan

EXPERIMENTAL PSICHOLOGY

BRAVO DOKTOR SA ALIFUCK-OVAC INSTITUTA. PA BAS SU MISLILI OTETI RUSIMA PLIN A DA CIJELA UKRAJINA IZGINE. ONI UVIJEK RATUJU TUDJIM MESOM. TAKO SU U BOSNI RATOVALI VASIM MESOM. VI STE IM BILI SAMO MESO I ZATO VAS I TREBAJU. BRITANIJA JE NJEMACKU GURNULA U DVA RATA. SAD ISTO RADI A GLUPI. NIJEMCI NIKAKO DA SHVATE. DOK ONI NEMAJU PLINA AMERICKE KORPORACIJE KUPE EKSTRA PROFIT NA CIJENI GALONA OD 4.17 USD. ZA TAJ PROFIT GLUMAC A U STVARI LUDAK GURA NACIJU UPORNO U KATASTROFU UMJESTOBDA PISTUJE POTPISANE UGOVORE. CITAJTE MALO NA TOM ALIFUCK-OVAC INSTITUTU.

Krepo

Tako je.

Josko

Europljani sami sebi tj.nama uveli sankcije.Kina će dobiti energente po niskim cijenama a mi nećemo biti u mogućnosti natočiti rezervoar goriva.

1 year ago zadnji put uredio Josko
Krepo

Tako je.

Krepo

Najgore je što sada puca i njumačka i svi ostajemo u raljama amura.

Krepo

Amuri optužili kinu za rat u ukkrajini? Vuahahaha…

Krepo

Ma amuri su arogantni i naduvani iddioti. Oni će vas moji kinezi dragi ozbiljno shvatiti tek kad se u kaliforniji iskrcate.

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦

Braća Ameri ovo i zele,sve je ovo njihova veličanstvena igra kako saml oni to znaju mudro da odigraju.Kad uniste Putka na red dolazi Kina.

❤🇺🇲❤

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦

❤🇺🇲USA,USA,USA🇺🇲❤

DžafaPatrijot

Braća Ameri? Po čemu su oni tebi braća jbt? Ili je u pitanju ponavljanje povjesti, ushupkavanje patrijote? Za slučaj manjaka vazelina, stojimo te.