Published On: Pet, lip 17th, 2022

KATEKIZAM TO ZOVE “IZOPAČENJE”: Njemački franjevci izabrali su disidentskog homoseksualca za provincijala


Njemački franjevci izabrali su provincijala koji je samo nekoliko tjedana prije toga javno otkrio da je homoseksualac.

Franciscans Vote for Openly Gay Provincial

Fra Markus Fuhrmann, kojeg se navodi kao prvog otvorenog homoseksualnog franjevca u službi provincijala, rekao je da je primio „mnoga ohrabrenja” u pogledu svoje otvorene homoseksualnosti, unatoč osudi homoseksualnosti od strane Svetog pisma i crkvenog učiteljstva.

Katekizam Katoličke crkve naučava da „oslanjajući se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopačenje, predaja je uvijek tvrdila da su „homoseksualni čini u sebi neuredni“. Protive se naravnom zakonu“ [KKC 2357].

Jezik Katekizma potvrđuje da je crkvena osuda homoseksualnog ponašanja nepogrešiv nauk univerzalnog Učiteljstva, napomenuo je o. Philip Bochanski, izvršni direktor „Courage Internationala“.

 

 

Tristotinjak članova Franjevačke provincije Svete Elizabete u Njemačkoj izabralo je provincijala oca Markusa Fuhrmanna koji se prije nekoliko tjedana u javnosti deklarirao kao homoseksualac , piše CNA, a prenosi N1.

U razgovoru za službenu internetsku stranicu nadbiskupije Munchen i Freising MK-Online, Fuhrmann je izjavio kako “on kao homoseksualac želi pokazati kako i on može biti dio Crkve” te da “u Crkvi ima previše licemjerja”, piše CNA.

Osim toga, novi franjevački provincijal je izjavio kako „osobno podržava napore Sinodalnog puta, zalaže se za kritičko promišljanje celibata u svećeničkom načinu života te za ređenje žena”. Upitan da komentira činjenicu da su njegova braća franjevci za vrijeme izbora znali za njegovu homoseksualnost, novi provincijal je izjavio kako mu je drago “da je to braći vrlo pozitivno”. Dodao je: “Primam puno ohrabrenja i možda se ta iskra uvažavanja može proširiti na druga područja Crkve. Mislim da je to dobro”.

U intervjuu za MK-Online (od 10. lipnja), Fuhrmann je jasno iznio svoje mišljenje da bi se nauk Katoličke crkve o homoseksualnosti trebalo promijeniti, tvrdeći da „taj moral koji se do sada službeno naučavao, nije služio životu. Mora se promijeniti ili razviti”.

Fuhrmann je nadalje objasnio zašto je „priznao“ da je homoseksualac, rekavši da je za njega osobno to bilo pitanje njegove vlastite „istine“, dodajući da je „želio biti u mogućnosti da može jasno reći tko je i za što se zalaže“.

„Ako sam i homoseksualac, onda bih želio pokazati da i ja mogu biti dio Crkve vršeći ovu službu. To je važno jer to nije bio slučaj u Crkvi”, rekao je Fuhrmann.

Nastavio je, „želim promovirati drugačiji pogled, da se to vidi kao prilika, da je Crkva šarolika, da je Crkva (isto tako) queer, da to želi Bog, da to odgovara raznolikosti stvaranja i to je dakle sasvim normalno”.

Fuhrmann je rođen 9. kolovoza 1971. u Hannoveru, glavnom gradu Donje Saske. Prve zavjete je položio 1998. godine, a vječne 2003. godine Za svećenika je zaređen 7. svibnja 2005. godine. U Kölnu, koji se nalazi na području provincije Svete Elizabete, služio je siromašnima, a prije izbora služio je kao provincijski vikar.

Što se tiče njegovog budućeg rada, novi franjevački provincijal u Njemačkoj rekao je za MK-Online da je “velika promjena neminovna” te da “on tu promjenu želi i mora oblikovati zajedno s braćom”.

U Katekizmu Katoličke crkve u poglavlju “Čistoća i homoseksualnost” piše:

2357 Homoseksualnost označava odnose između muškaraca ili žena koji osjećaju spolnu privlačnost, isključivu ili pretežitu, prema osobama istoga spola. Očituje se u vrlo različitim oblicima kroz vjekove i u različitim kulturama. Njezin psihički nastanak ostaje velikim dijelom neprotumačiv. Oslanjajući se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopačenje,103 Predaja je uvijek tvrdila da su ‘homoseksualni čini u sebi neuredni’.

104 Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni.

2358 Nemali broj muškaraca i žena pokazuju duboko ukorijenjene homoseksualne težnje. Ta objektivno neuredna sklonost za većinu njih predstavlja kušnju. Zato ih treba prihvaćati s poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću. Izbjegavat će se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. Te su osobe pozvane da u svom životu ostvare Božju volju, i ako su kršćani, da sa žrtvom Gospodinova križa sjedine poteškoće koje mogu susresti uslijed svojega stanja.

2359 Homoseksualne osobe pozvane su na čistoću. Krepostima ovladavanja sobom, odgojiteljicama nutarnje slobode, kadšto uz potporu nesebična prijateljstva, molitvom i sakramentalnom milošću, one se mogu i moraju, postupno i odlučno, približiti kršćanskom savršenstvu, prenosi Bitno.net.

Fuhrmann je isto tako istaknuo da podržava promjene u vezi s drugim obvezujućim crkvenim učenjima, uokvirujući takve promjene kao dio „Sinodalnog puta“, što je referenca na krivovjerni njemački „Sinodalni put“ pokrenut 2019., koji su razni prelati u više navrata osudili jer stavlja njemačke biskupe u rizik raskola.

„Osobno stojim iza težnji Sinodalnog puta, zalažem se za kritičko promišljanje u vezi svećeničkog života u celibatu i za pristup žena svetom redu”, rekao je za MK-Online.

Kako je primijećeno na portalu „Church Militant“, nekoliko franjevačkih provincija otvoreno je prkosilo crkvenom nauku o homoseksualnosti, a „Franciscan Action Network“ se požalila Kongregaciji za nauk vjere što se istospolnim zajednicama ne može davati blagoslov.

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
14 dana prije

Tema za ozbiljnu raspravu. Već je davno zapisano: “Ne sudi da ne budeš suđen”.

Manjina
Manjina
14 dana prije

Al se deru ovi katoli-bani tobe jarabi !!!😁

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Manjina
12 dana prije

U nedostatku ženskog sibijana, nije haram da udari insan na insana.

Anonimac
Anonimac
14 dana prije

Samo mi jedno nije jasno .Zbog čega se netko izjašnjava šta je ?
Čuj ja sam homoseksualac,šta sad ,trebali bi aplaudirati ,čestitati ,nije mo jasno .
Nek svatko živi kako hoće ,ali ovo izjašnjavanje ja sam ,gej,homoseksualac stvarno mi nije jasno
Koga briga šta si ,zadrži za sebe i uživaj u svome životu.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
12 dana prije

Egocentrizam. Misli da je previše nekom bitan.

Anonimac
Anonimac
14 dana prije

nevidim kako netko ko je u celibatu moze biti homosex… ili hetero ili sta ti ga ja znam vec sta..po nauku crkve ovi bi trebali da lete van..

Martina Mlinarević
Martina Mlinarević
14 dana prije

Papa i dalje šuti i ne djeluje po pitanju ovih švapskih heretika…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Martina Mlinarević
12 dana prije

Ovo su protestanti.

Anonimac
Anonimac
11 dana prije

nije jedini,dakleM u crkvi bulju uz zid,