Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Kardinal Puljić: Mir stanuje tamo gdje je Bog

Must Read

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić uputio je danas svim katolicima u BiH Božićnu čestitku sa željom da sačuvaju božićno svjetlo u srcu, obitelji i međuljudskim odnosima.

Kardinal Puljić je upozorio na suvremeni način života, te kako je čovjek zaokupljen trkom za uživanjem, zaslijepljen sebičnošću, pohlepom, te da čovjek današnjice kao da sve više gubi osjećaj za božansku skromnost koja se očitovala rođenjem u jaslicama.

Po Isusovu rođenju, naglasio je Puljić, Bog pokazuje da nije daleko nego sasvim blizu, u nama i među nama, da ne ruši i ne lomi nego u skromnosti i tišini očituje svoju neizmjernu ljubav prema čovjeku.

– Božićno vrijeme najprikladnije je doba da u punini doživimo tu nježnu, blagu, tihu i trajnu ljubav Božiju prema svakomu od nas – kazao je.

Istaknuo je da mir stanuje tamo gdje je Bog, tamo gdje vlada Božiji zakon ljubavi kao vrh i mjerilo svega, ali kada Boga prognamo iz svog srca, iz obitelji, društva, tada nastaju sukobi, zavisti i mržnja, što kao posljedicu često ima nemile ratove.

Mnogi od nas, rekao je kardinal, iskusili su svu okrutnost rata čije posljedice još proživljavamo, “štoviše, kao da se javlja i strah od novog rata, a čini se da sve više težimo za novcem, prestižem i prolaznom zemaljskom slavom te da su nam uši zatvorene za Božiju riječ, da u našem srcu nema mjesta za Boga”.

– Mira neće biti dok Bog ne bude na prvom mjestu u našem srcu i našim obiteljima i dok u našem društvu ne zavladaju zakoni utemeljeni na Božijem zakonu ljubavi i otvorenosti prema životu. U tom duhu molim da Božiji mir zavlada u ljudskom srcu, u obiteljima, među ljudima, u narodu i među narodima – naglasio je kardinal Puljić.

Molimo, kazao je, za sve kojima je povjerena vlast u BiH da rade i surađuju na dobro svih ljudi, te da svi ljudi budu graditelji mira.

Pozvao je vjernike da otvore svoja srca prema susjedima, komšijama koji drugačije vjeruju “jer nas veže ista Božija ljubav i jer nas je Bog pozvao na zajednički suživot u ovoj našoj lijepoj domovini Bosni i Hercegovini”.

Poželio je vjernicima da ih božićna radost zahvati, ispuni srce i oplemeni dušu kako bi međusobni odnosi zračili Isusovom prisutnošću, da “zauzmu svoje mjesto uz božićne jaslice i da im Božić izliječi sve rane i na duši i na tijelu, te božićno svjetlo obasja sve njihove staze da hrabro s nadom kroče kroz život”.

– U tom duhu neka vam je čestit Božić, neka vas ispuni radošću i nadom kako bi hrabrom vjerom i ispunjeni Božijim blagoslovom zakoračili u Novo ljeto 2018. – ističe se u božićnoj čestitki vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -