KARAMATIĆ: BiH nikada neće biti građanska država

Uvjeren sam kako će se u glavama većine političara iz sva tri konstitutivna naroda pronaći dovoljno pameti. Najveća odgovornost je na SDA, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Mario Karamatić, izaslanik HSS-a u Domu naroda PSBiH.

• Na posljednjoj sjednici Doma naroda PSBiH kazali ste da je potrebno donijeti novi zakon o javnom RTV sistemu u kojem će biti mjesta i za treći, hrvatski kanal, jer je postojeći zakon kako ste naveli “nakaradan”. Može li doći zaista do reforme zakona o RTV sistemu?

Nije stvar može li doći do reforme nego do iste jednostavno mora doći. Po ovom nakaradnom I nametnutom zakonu o javnom RTV sustavu BHRT ispada kolateralna šteta jer Hrvati jednostavno ne plaćaju I neće plaćati pretplatu stranačkoj I ratnohuškačkoj Federalnoj TV koja ih sustavno vrijeđa I omalovažava.

Jedini izlaz iz ove krize u koju smo zapali sa javnim RTV sustavom je taj da se legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda, zajedno sa predstavnicima javnog RTV sustava usuglase kako bi trebao izgledati novi sustav I novi Zakon o javnim emiterima.

Ovaj od strane OHR-a I Visokog predstavnika nametnuti Zakon očito ne funkcionira I ukoliko OHR bude insistirao na ostanku ovoga Zakona onda neka OHR I financira javne emitere.

• U tom slučaju šta će se desiti sa postojećim javnim emiterima?

I HSS I osobno ja se zalažemo za sustav u kojemu bi BHRT, koji je inače iznimno korektna medijska kuća vršio naplatu RTV pretplate kao krovna institucija BiH javnog servisa, te nakon naplate sredstva raspoređivao po ključu koji se dogovori na BHRT, RTVRS, Federalnu TV I Hrvatsku Televiziju.

U principu ništa bitno se ne bi dogodilo sa postojećm emiterima osim što bi I BiH Hrvati dobili svoj medij. U konačnici na to nas obvezuje I posljednja Rezolucija EU Parlamenta koju moramo implementirati ukoliko želimo jednoga dana biti punopravna članica EU. To je europski put I to je u ovome trenutku jedino dugoročno rješenje. Sve ostalo vodi u kolaps javnog RTV sustava, sviđalo se to nekome ili ne.

• Koliko je HSS kao koalicijski partner HDZ-a BiH danas nezaobilazan sugovornik kada su upitanju reforme koje BiH predstoje?

Koalicijski dogovor koji imamo sa HDZ BiH, kao I Sporazum o strateškoj suradnji koji je još ranije potpisan HSS-u garantira mjesto za stolom kada se bude razgovaralo o izmjenama Izbornog zakona I ustavnim promjenama, tako da je HSS u svakom slučaju nezaobilazan sugovornik u svim pitanjima koja će odrediti budućnost naše zemlje.

• Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio je na snagu. Jesu li politički akteri u BiH ozbiljno shvatili priliku koja se pruža BiH?

Iskreno se nadam da jesu. Ovakva prigoda se dobiva samo jednom I nemamo je pravo prokockati politikanskim igrama.

• S obzirom na na sve učestalije nesuglasice između koalicionih partnera, je li moguće očekivati i zastoje BiH na euroatlanskom putu?

Ne samo da je moguće nego nego je izvjesno kako će pojedine političke stranke namjerno generirati krizu kako bi usporili euroatlanski put koji barem retorički svi podržavamo. S druge strane uvjeren sam kako će se u glavama većine političara iz sva tri konstitutivna naroda pronaći dovoljno pameti da ustrajemo na tom putu I u konačnici dođemo tamo gdje nam je I mjesto. U veliku Europsku obitelj.

• Očekujete li da se kriza sa federalne vlasti prenese i na državni nivo?

Da. Trenutačno državni nivo vlasti odlično funkcionira ali treba imati u vidu kako trenutna vlast već nema vertikalu u RS-u gdje je neka druga parlamentarna većina. Ukoliko DF nastavi generirati krizu u Federaciji neminovno je kako će morati doći do prekomponiranja I na državnoj razini. Koalicijski partner stranaka Hrvatskog narodnog sabora u Federaciji, a I na državnom nivou je SDA I na njima je najveća odgovornost za funkcioniranje vlasti I na federalnoj I državnoj razini. Osobno mislim kako je SDA pogriješila uvođenjem DF-a u cijelu priču. Ne možete raditi ozbiljan posao sa strankom koja po svoju pamet ide u ured OHR-a, I koja vjeruje kako je Bosna I Hercegovina samo od Baščaršije do Ilidže. BiH je puno veća I puno kompleksnija od sarajevske čaršije ali to gospoda iz DF-a jednostavno ne razumiju.

• Može li se izbjeći i kako?

Može se izbjeći vrlo jednostavno. Sve što je potrebno je da gospoda iz DF-a pročitaju preambulu Ustava BiH u kojoj stoji “Bošnjaci, Hrvati I Srbi, kao konstitutivni narodi I građani Bosne I Hercegovine ovm utvrđuju Ustav Bosne I Hercegovine” I nakon što to pročitaju da se pridržavaju Ustava naše domovine..

BiH nije I nikada neće biti građanska država. BiH je država tri konstitutivna naroda I to je realnost I to će bjelodano dokazati rezultati popisa stanovništva. Onoga trenutka kada to svi razumijemo, kada budemo poštivali jedni druge I odreknemo se ideje da drugima određujemo tko će ih predstavljati izbjeći ćemo sve moguće krize. Različitosti koje postoje među BiH narodima tada će postati naša prednost a ne stalni razlog za svađe I generiranje kriza.

Oslobođenje