Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

KARAJLIĆ: Izmišljen je mobitel, crnac je postao najbolji golfer, bijelac najveći reper i niti jedan Srbin nije se vratio u Sarajevo

Must Read


BIJELJINA – Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić pozvao je danas sarajevske Srbe koji su nakon egzodusa 1996. godine doselili u Bijeljinu da ne zaborave svoj zavičaj, ali da jednako vole i prostore na koje su došli nakon Daytona. Na Akademiji koja je povodom 20 godina od egzodusa Srba s područja Sarajeva održana u Centru za kulturu u Bijeljini, Mićić je rekao da je ovaj grad utočište izbjeglog stanovništva, među kojima su Srbi iz sarajevske regije.

“Semberija je novi zavičaj za tisuće stanovnika koji su preživjeli raseljavanje epohalnih razmjera iu toj nesreći Bijeljina je imala sreću da se stanovništvo grada uveća i dobiti dobre, čestite i vrijedne nove sugrađane”, istakao je Mićić.

“Ideal je zasjenio žrtvu i pokrenuo postdejtonski egzodus sarajevskih Srba, zarad mira i ostvarenja sna, za stvaranje Republike Srpske”, moto je pod kojim je prvi put u Bijeljini obilježena godišnjica egzodusa 120.000 Srba s područja Sarajeva 1996. godine. Na Akademiji u režiji Dragana Elčića, koji je i sam sudionik egzodusa, u Centru za kulturu “Semberija” prikazani su dijelovi Elčićevog dokumentarnog filma o ovom “putu suza” na koji su Srbi ponijeli i svoje mrtve. O egzodusu koji su proživjeli svjedočili su srpske književnik Rajko Petrov Nogo i Nenad Janković, poznatiji kao Nele Karajlić, au programu su nastupili zborovi, balet i glazbeni umjetnici.

“Nijedan Srbin nije se vratio u Sarajevo, a od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i prestanka ratnih operacija do danas SAD su promijenile tri predsjednika, Rusija se vratila među svjetske sile, Indija je narasla na milijardu stanovnika, Novak Đoković je postao najbolji sportaš svijeta, izmišljen je mobitel, crnac je postao najbolji golfer, bijelac najveći reper, Beograd je bio glavni grad tri različite države, a ja sam imao tisuću koncerata u preko 40 zemalja svijeta “, rekao je Karajlić.

Obilježavanje 20 godina od egzodusa Srba s područja Sarajeva održano je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a organizator manifestacije je zavičajno udruženje Sarajlija u Bijeljini “Prijatelji Ilijaša”. Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Milenko Zupur najavio je da će ovaj datum ubuduće biti obilježavan svake godine s ciljem da se otrgne od zaborava tragedija srpskog naroda.

On je pozvao Srbe, sve dokle dopiru zvona Srpska pravoslavne crkve i gdje žive kršćanstvo, pravoslavlje i svetosavlje, da se mole za duše poginulih i za napredak Republike Srpske. “Srbi su odlučili da napuste vjekovna ognjišta i presele se da bi mirno živjeli u slobodi i slobodni, da im nitko na svadbama svate ne ubija”, poručio je Zupur. Zajedničko u obraćanju svih sudionika današnje manifestacije u Bijeljini bila je ocjena da je egzodus Srba iz Sarajeva bio velika žrtva za veliki cilj – slobodnu Republiku Srpsku, njeno očuvanje i razvoj.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -