Published On: Pet, ožu 22nd, 2019

Karadžićeva obrana prikuplja nove dokaze, žele oboriti pravomoćnu presudu

Odvjetnik Goran Petronijević izjavio je da je proveo dan s prvim predsjednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu gdje je pravni tim pravio planove o prikupljanju dokaza koji bi mogli dovesti do toga da uspije revizija drugostupanjske presude kojom je Karadžić u Hagu osuđen na doživotni zatvor, piše Srna.

“Čini mi se da smo mi iz tima obrane gore podnijeli jučerašnju presudu nego Radovan Karadžić. On je nas smirivao”, rekao je Petronijević za Alternativnu televiziju i dodao da se Karadžić odlično drži.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić kaže da im je Karadžić rekao da je apsolutno svjestan da je presuda donesena na način koji ne oslikava činjenično stanje i ne predstavlja zadovoljenje pravde, piše Srna.

Direktor Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić ocjenjuje da je presuda politička, te da je Karadžiću to i te kako jasno. Prema njegovim riječima, Karadžić im je rekao da su haški suci ljudi bez morala, zbog čega je drugostupanjsku presudu dočekao smireno.

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove u Hagu izrekao je Radovanu Karadžiću drugostupanjsku presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.