Published On: Pet, ruj 9th, 2016

Kandidati HDZ-a za XI. izbornu jedinicu boravili u Crnoj Gori

U okviru posjeta Hrvatima Crne Gore u Tivtu i Kotoru boravili su kandidati s liste HDZ-a za 11. izbornu jedinicu za Sabor RH Željko Raguž i Dragan Konta gdje su se sastali s Adrijanom Vuksanovićem – članom Predsjedništva Hrvatske građanske inicijative (HGI-ja),  Zvonimirom Dekovićem – članom Predsjedništva HGI-ja i predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore te  Ilijom Janovićem – predsjednikom Općinskog odbora HGI-ja i dopredsjednikom Općine Tivat, javlja Hrvatski Medijski Servis.
Hrvatska građanska inicijativa, politička stranka Hrvata iz Crne Gore, utemeljena je 2002. godine u Tivtu. Stranka ima područne odbore u Kotoru, Tivtu, Podgorici i Baru. Na sve dosadašnje izbore na izbore su izlazili samostalno. Imaju tri vjećnika u Tivtu, jednog u Kotoru, a njihovi su dužnosnici dopredsjednici ovih dviju općina.
Prema posljednjim rezultatima popisa iz travnja 2011.u Boki živi 67.496 ili 10,89% ukupnog stanovništva Crne Gore, od čega Hrvata 4.519. U cijeloj Crnoj Gori živi 6.021 Hrvat, što predstavlja 0,97% ukupnog stanovništva u Crnoj Gori. Neizjašnjenih i regionalno izjašnjenih ( tj. subetnički) u Boki je 6.784.
Materinjim, hrvatskim jezikom, u Crnoj Gori govori  2.791 ili 0,45% , a u Boki 2.124,  regionalnim jezikom u Boki govori 320,  srpsko-hrvatskim 12.559 u CG,  a samo u Boki 3.222 te hrvatsko-srpskim 224.  Rimokatolika u Boki bez Budve i Bara se deklariralo 6.795, a nije ih se htjelo izjasniti čak 3.770. Sadašnji broj Hrvata u Crnoj Gori posljedica je dugogodišnjeg iseljavanja, uslijed državno-pravnih i administrativno-pravnih promjena dijela današnje Crne Gore, Boke Kotorske, u prošlosti.
Nakon što su domaćini upoznali kandidate s liste HDZ-a  za XI. izbornu jedinicu za Sabor RH s položajem Hrvata u Crnoj Gori kandidati su domaćinima predstavili program HDZ-a za izbore za Sabor RH koji će se održati 10. i 11. rujna u BiH, kao i u Crnoj Gori, u Generalnom konzulatu RH u Kotoru. /HMS/