Published On: Ned, pro 13th, 2020

KALINIĆ: Čeka nas teško vrijeme, SAD i EU žele uspostaviti unitarnu BiH

Savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Dragan Kalinić, kazao je u izjavi Srni da „povratak izvornom Dejtonu i nastavak funkcioniranja BiH na tim principima traži od Republike Srpske jedinstveno i aktivno djelovanje i na unutarnjem i na međunarodnom planu“.

Kalinić je ocijenio da „jedino udružena akcija i konstruktivni potezi, zasnovani na legalitetu i legitimitetu, mogu pokazati da Republika Srpska ozbiljno misli kada traži da se u ime mira i stabilne budućnosti i BiH i regije sačuvaju dejtonski temelji na kojima je ta zemlja sada uspostavljena, a to znači na ravnopravnosti dva entiteta i slobodi i zaštiti interesa sva tri njena konstitutivna naroda“.

Politički naivci

– Više je nego jasno da nas čeka teško vrijeme i da će se aktivno raditi na izmjenama izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava BiH i da u objedinjenoj akciji SAD i EU uspostave „funkcionalnu“, a zapravo unitarnu BiH i, naravno, da se u svemu tome mimoiđu Rusija, Kina i još neke zemlje kako bi se spriječio njihov, kako kažu, „maligni utjecaj“ – istaknuo je Kalinić.

On je rekao da će „samo politički naivci pomisliti da je izjava Bisere Turković protiv Republike Srpske i Milorada Dodika izašla iz njene glave“.

– Naravno, težina i skaradnost izgovorenih riječi na račun RS i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika autentično su njeni, neprihvatljivi za funkciju koju obavlja i uvredljivi za svakog našeg čovjeka u RS bez obzira na političku pripadnost. Međutim, ne smijemo smetnuti s uma kontekst u kome se sve ovo događa a to je samo nekoliko dana nakon rasprave u Kongresu SAD o budućoj balkanskoj politici vašingtonske administracije – rekao je Kalinić.

On je ukazao da “u prvom planu ove družine neće biti politika zaštite interesa dva entiteta i tri konstitutivna naroda nego institucionalna prekompozicija kako bi se izgradila jedinstvena državna vlast po volji većinskog naroda i njemu naklonjenih zapadnih centara moći ili kako vole reći po mjeri svih njenih građana“.

Zajedničko obraćanje

– Ovo podrazumijeva našu potpunu mobilizaciju koliko još danas i ljudskih i materijalnih resursa. Potrebno je, bez stranačkih podjela, u ovo uključiti svu pamet koju imamo u RS, ali voditi i koordiniranu međunarodnu aktivnost prije svega sa Srbijom i Hrvatskom, potpisnicama Dejtonskog mirovnog sporazuma, na koje će nesumnjivo biti veliki pritisci da po mjeri zapadnih moćnika i domaćih lobista discipliniraju srpske i hrvatske političke autoritete u BiH – pojasnio je Kalinić.

On smatra da bi bilo poželjno i zajedničko obraćanje Rusiji i Kini, stalnim članicama Vijeća sigurnosti kako bi se o ovim pitanjima povela aktivna rasprava u UN./HMS/