Srijeda, 17 srpnja, 2024

Kakva bi bh. kultura bila bez Kupreških dana kosidbe?

Must Read

Sarajevski “uglednici”, čuvari internacionalne kulture i dalje revnosno  optužuju aktualnu ministricu kulture, Zoru Dujmović (HDZ BIH)  za genocid nad kulturom, provincijalizaciju  i marginalizaciju internacionalne kulture nauštrb promoviranja i financijskog podržavanja folklornog, krajnje degutantnog i kulturno nevažnog događaja – Kupreških dana kosidbe.

Haris Pašović ( East West Centar), Mirsad Purivatra ( Sarajevo film festival), Internacionalni teatarski festival MESS ( Dino Mustafić), Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, BNP Zenica, Međunarodni festival pleas Balet Fest i Međunarodni festival klasične muzike SVEM, uputili su pismo žalbe Vijeću Europe u Strassbourgu zbog izostanka financiranja njihovih programa.

____________ piše: Gloria Lujanović l poskok.info 

Dani kosidbe 2013. godine dobili su 15.000 KM, 3.000 KM više nego sad, samo što je tada SFF 2013. dobio 190.000 (sad 133.000), a Pašovićev EastWest je 2013. dobio 140.000 (sad 60.000), i zanimljivo, tad ‘Dani kosidbe’ nikome nisu smetali.

Dani kosidbe  su 2014.godine dobili 10.000 KM, a Pašovićev EastWest opet 140.000 a SFF 300.000. Danas im ni  pet projekata sa područja Unsko-sanske županije financiranih sa ukupno 18 tisuća KM i sa Bosansko-podrinjske županije sa 13 tisuća KM, nisu dovoljno zanimljivi da bi Pašović i umrežena kulturna mafija dignuli glas i reagirali.

Na Kupreškim danima kosidbe okupi se više tisuća ljudi, više od 200 umjetnika iz mnogim zemalja svjeta i zasigurno je jedan od najvažnijih festival u BiH glede očuvanja nematerijalne kulturne baštine. O tom dovoljno govori činjenica kako je festival prošle godine održan pod pokroviteljstvom UNESCO-a, kako je umjetnost košenja trave ručnom kosom uvrštena na preliminarnu listu zaštite nematerijalnog naslijeđa UNESCO-a, potom činjenica da je  trajno uvršten u CIOFF-ov Svjetski kalendar festival i Kalandar kulturnih manifestacija od značaja za BiH. Sve gore navedeno ne ide u prilog financiranja Kosidbe koja je provincijalna, amaterska, primitivna i klerofašistička manifestacija koja dijeli Bosnu.

Kultura u BiH bi bez financiranja Kupreške kosidbe otprilike  sadržavala sljedeće:

TROMEĐA: Performans Marine Abramovič

BRČKO: Banksy bi dobio status počasnog građanina Distrikta, Anto Domić bi mu dao kompletnu ulicu za grafite

FOČA: Rusko Carsko pozorište bi potpisalo sporazum o suradnji sa ovom općinom i premijere njihovih komada bi nakon Ruske Federacije bile upravo u Foči

GORNJI VAKUF/USKOPLJE: Zbog natpisa na školi da je Uskoplje turska mahala Orhan Pamuk bi redovito održavao književne večeri u domu kulture, ugodna druženja bi se nastavljala u pivnici “Štala”

VELIKA KLADUŠA: Bjeloruska književnica,Svjetlana Aleksijevič,  nagrađena Nobelom za 2015.godinu bio novi roman predstavljala  u Velikoj Kladuši budući da je sama autorica mnogo puta kritizirala Lukašenkov režim što je u Krajini slično zbog sve većeg otpora prema Fikretu Abdiću.

DOBRETIĆI: Da nije umro, Umberto Eco bi Nulti broj koji je konačno preveden na b/h/s/cg jezike predstavio u njihovoj općinskoj dvorani.

TESLIĆ: Da nije umro i David Bowie bi novi album promovirao upravo u ovoj općini zbog predivne Banje Vrućice gdje bi se odmarao i relaksirao prije koncertnih turneja diljem svijeta.

BIJELJINA: Muzej ulične umjetnosti  bi ugostio izložbu o Bjork koja je prvotno postavljena u newyorkškoj MoMi.

IILJAŠ: Nakon 15 godina pauze, češki književnik Milan Kundera bi novi roman “Praznik beznačajnosti” bi promovirao u dvorani općinskog doma kulture.

RAJLOVAC: Slovenski majstor erotske fotografije, Janez Vlachy bi uz sam vrh Rijaseta Islamske zajednice, Vrhbosanske nadbiskupije i Pravoslavne episkopije, izložbu erotskih fotografija održao u Galeriji suvremene umjetnosti Rajlovac  na sveopće oduševljenje građana BiH i Nezavisne skupine koordiniranih pripadnika paradžemata. Vijeće Europe bi bilo ponosno.

Široki Brijeg bi ugostio Jonathana Franzena  i upriličio predstavljanje novog romana “Čistoća” budući da se tematski bavi zločinima komunizma, Istočnim blokom što je zapadnoj Hercegovini vrlo bliska tema zbog režimske prošlosti.

Sarajevski Bosanski kulturni centar bi potpisao sporazum o suradnji sa Royal Albert Hall-om te na taj način umjesto selefijskih učenjaka i njihovih tribina, organizirao istinske glazbene  poslastice. Na taj način bi kompletna javnost BIH, zaboravila situaciju kada je Šaban Šaulić pjevao “Vjerujem u ljubav” na Latinskoj ćupriji, obilježavajući tako stotu godišnjicu Sarajevskog atentata u režiji, Haris Pašovića (op.a. ista osoba s početka teks.

TUZLA: Sidneyska opera bi imala sporazum sa svim kulturnim institucijama u BiH i novoosnovana podružnica bi bila upravo u Tuzli. Na ponos Jasminu Imamoviću.

Pri Rijasetu IZ-a bih bi bila osnovna izdavačka kuća i prvi tiskani roman bilo bi “Pokoravanje islama” , Michela Houellebecqa

LJUBUŠKI: Koncert Leonarda Cohena na Kerametalovoj ljetnoj pozornici

SARAJEVO: Sarajevo Film Festival za kojeg je nevjerojatno da sve ove godine pored toliko sponzora i partnera nije postao samoodrživ bi dobio 190 000 KM

SARAJEVO: East West Centar bi dobio 140 000 KM uz uvjet  Vijeća ministara BIH da se događaji na kojima Šaban Šaulić pjeva ne zovu muzičko-scenskim performansima nego dobrim dernecima.

 

Uz molbu ministrici Dujmović da posebno razmotri zadnja dva zahtjeva kako bi se prethodni i ispunili.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -