Published On: Sub, velj 25th, 2023

Važnije je hoće li se Nijemci smrznuti nego Ukrajinci poginuti

Jučer se navršilo godinu dana otkako traje rat u Ukrajini, godinu dana otkako ruska vojska i sve ono čime vojska raspolaže, pokušava „zauzeti“ susjednu zemlju.

“Rat uživo”

Jedan je od onih dana kada svatko zna gdje je bio, što je radio, ali i kako se osjećao.

Godinu dana o tom ratu koji traje „uživo“, jedan portal u Hrvatskoj čak ima i posebnu sekciju vijesti „Rat u Ukrajini: uživo“, znam samo dvije sigurne stvari – Ukrajina se brani, a Rusija napada.

Sve ono između toga još je nejasno i nepoznato i teško mogu povjerovati bilo kojem iz plejade geopolitičkih analitičara koji iz dana u dan objašnjavaju suštinu i pozadinu.

Godinu dana svjetski mediji objavljuju izvještaje britanskih obavještajaca koji su „šokirani“ činjenicom da primjerice „majka ukrajinskog vojnika koji je mjesecima na frontu plače”. Valjda bi se trebala radovati jer joj sin svakog dana i svake minute ima šansu umrijeti?

Ovakvih hladnih, ciničnih i rezerviranih medijskih izvještaja u godini dana rata bilo je bezbroj, a pokazuju koliko, ustvari, oni koji su rođeni u kolonijalnim imperijama, ne razumiju gubitnike, ne razumije manjeg i slabijeg i teško da će to ikada moći.

Cinizam Zapada

Taj cinizam potvrđuje i činjenica da su Amerikanci, svjetski moralni policajci, mogli kontaktirati Kremlj da ne granatira dok je njihov predsjednik Joe Biden u posjeti Ukrajini i Poljskoj, ali eto, ne mogu nazvati Kremlj i natjerati Putina na pregovore.

Dakle, Bidenova glava vrijedi više od stotina tisuća Ukrajinaca, pa i Poljaka. Ratova je bilo i bit će ih; žalosna je to, ali i istinita koncepcija čovječanstva. I po ratovima smo ljudi, ali ova ruska agresija na Ukrajinu koja se zbiva pred vratima Zapada, vratima tih beščasnih europsko-unijskih birokratskih struktura, pokazala je po tko zna koji put bijedu tog Zapada.

Pancirkama protiv tenkova

U prvom tjednu ruske agresije kada su svjetski mediji objavljivali snimke tenka kako ‘ravnaju’ sve živo i neživo pred sobom, netko se, čini mi se, iz Njemačke, sjetio da bi Ukrajincima mogao poslati – pancirke.

Ta se cinična ponuda nastavila kasnije u liku i ponašanju Olafa Scholza, njemačkog kancelara, koji već godinu dana, o tom ratu govori i djeluje, isključivo kroz prizmu, udobnosti njegovih sunarodnjaka.

Jer nije strašno što Ukrajinci ginu, iz sata u sat, strašno je, naime, što bi Nijemci trebali radijatore ‘naštimati’ na 19 stupnjeva. Važnije je, dakle, hoće li se, njemačke guzice smrznuti, nego ukrajinske glave poginuti.

Najveći gubitnici su ljudi, s obje strane granice

Uostalom, slično se događalo i tijekom našeg rata devedesetih – bilo je na stotinu prilika zaustaviti ga, natjerati sukobljene strane na primirje, ali nije ih zanimalo, nije im bilo važno, i taj im je rat trebao.

Jednako kao što im treba i ovaj danas, premda se, naš i ovaj ukrajinski, teško mogu uspoređivati jer su se kroz tri desetljeća tehnike ratovanja promijenile.

Jedno nam je, nažalost, zajedničko – najveći su gubitnici ljudi s obje strane granice.

Nedostatak empatije, nedostatak elementarnog suosjećanja s čovjekom, s onim ukrajinskim koji bježi iz razorene i napadnute mu domovine, i onim ruskim koji bježi od prisilne mobilizacije, jer ne želi ratovati za tuđi račun, pokazuje sav cinizam današnjeg svijeta i onog što taj svijet jest. I to onaj njegov, navodno, „bolji“, „civiliziraniji dio“.

Glorija Lujanović l bljesak.info

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Lovac na seve
Lovac na seve
1 mjesec prije

👍

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
1 mjesec prije

Zasto cinizam Zapada? Kolicina novca i oruzja koja je ulozena je ogromna u godinu dana sto su im dali, od toga ni trecinu novca nisu dali BiH, Hrv u 4-5 godina rata, nije im uveden veto itd.

Last edited 1 mjesec prije by Herceg Bosnjak
Sinovi Sadake obožavaju Cajke
Sinovi Sadake obožavaju Cajke
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
1 mjesec prije

Ali niko da mi odgovori zašto Nato Top Gun piloti ne bomb.Moskvu ili S. Petersburg ili barem zatvore nebo nad Ukraijnom, zaštoo+? Kao 90ih. Pa zato jer je veća prijetnja po mir u svijetu Velika Srbija nego tamo neka mala rusia 2022ge, nije to od straha nikako moji NATO miševi 😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Spirit
Spirit
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
29 dana prije

Pa stoga jer je zapad, točnije SAD, Ukrajince svjesno i ciljano GODINAMA huškao na otvoreni rat s Rusijom, a sada se tobože žale na Putina i EU države koje ne žele uvesti drastični režim odricanja od normalnog životnog standarda svojih građana zbog bolesni ambicija za profitom američke vrhuške i njihove vojne industrije, naftnog i bankarskog sektora koji su prava vlada (tzv. duboka država) i jedini pravi establišment, a ne lutak Biden koji čita direktno s blesimetra sve ono što mu savjetnici duboke države napišu.

AbnorMal
AbnorMal
1 mjesec prije

Ritam zločina-od šljemova, danas tenkova, sutra aviona, prekosutra…
Mada je 24.02.posljedica, a ne uzrok. Skoro dvije decenije se ukrainski narod sprema za ovo. Prvo propagandom, forsiranjem korupcije, uništavanjem privrede, osiromašenjem naroda, pljačkom…a zadnju deceniju naoružavanjem, obukom, stvaranjem ratne infrastukture…
“Civilizovaniji” dio svijeta zna kako treba vladati “džunglom.”

Last edited 1 mjesec prije by AbnorMal
Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  AbnorMal
1 mjesec prije

Bas sto kazes.
U Ukrajini ima dosta momaka sto imaju istetoviranu svastiku, sve se prasta kad je Rusija u pitanju ocito. Azov velica Ratka Mladica, pljuju po Romima na ulici a o antisemitizmu da ne govorim.
Da se razumijemo slava Ukrajini ali nisu ni oni sjajni.

AbnorMal
AbnorMal
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
1 mjesec prije

Dosta momaka? To “dosta” broji desetine hiljada. A o mentalnom sklopu većine ukra da ne pričamo.

Spirit
Spirit
Šta ti kažeš na ovo?  AbnorMal
29 dana prije

Gro njih su zavedene budale koje pelješaju takvi poput Bidena i njegova korumpiranog sina Huntera — ovisnika i seksualnog pervertita (vidi slučaj “Hunterov laptop”) — koji je godinama uzimao milijune kao član nadzornog odbora gl. ukrajinske naftne kompanije zahvaljujući tatici, tadašnjem potpredsjedniku SAD-a

Tornjak
Tornjak
Šta ti kažeš na ovo?  AbnorMal
22 dana prije

Uff, jesu Hrvati ili Srbi na Balkanu bolji! Mentalni sklop u 5 deka.

Spirit
Spirit
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
29 dana prije

Ma kakva “Slava Ukrajini”, prije “Pokoj im vječni” a preživjelima saučešće.

Spirit
Spirit
29 dana prije

Moja neslavna lujko — Glorija Lujanović — odluku o tome da će ukrajinske glave padati donio je njihov predsjednik, suprotno političkoj platformi o postizanju mira s Rusijom zbog koje je i izabran za predsjednika. Sam je odlučio biti američki pijun kojem su draži milijuni dolara na privatnom bankovnom računu i ogromni profiti američke vojne industrije od ukrajinskih života. Inače bi provodio opreznu i razumnu politku prema Rusiji i ispoštovao Minski sporazum po kojem se odbjegle pokrajine trebaju mirno reintegrirati ali uz uvjet da dobiju status federalnih jedinica i posebna prava za etničke Ruse koji ih nastanjuju tj. da se Ukrajina reorganizira iz centralističke u federativnu republiku. Međutim, Zelenski je taj sporazum odbio sprovesti i još k tome pojačao ofenzivu na Lugansk i Donjeck po — nesumnjivo — uputama Bidena i ekipe. Koga da žalimo?

Tornjak
Tornjak
Šta ti kažeš na ovo?  Spirit
22 dana prije

A sta su trebali? Predati Rusima sve? Bi li ti isto rekao za Hrvatsku 1991?
Je li nam rat trebao, je li se Hrv. morala osamostaliti onako na silu? …

Seres majstore!

FRANO-MARXISTA.
FRANO-MARXISTA.
Šta ti kažeš na ovo?  Spirit
10 dana prije

ČUJEŠ LI TI MALA IZ GUČE GORE ,OVO SI JAKO DOBRO ,POLITIČKO-DRUŠTVENM I ODGOVORNIM JEZIKOM NAPISALA.ČESTITAM TI ,A PREDPOSTAVLJAM,DA SI JOŠ JUČE IMALA DUDICU.PA NEKA!!!

FRANO-MARXISTA.
FRANO-MARXISTA.
11 dana prije

UKRAINCI GINU ,ALI NE ZBOG SEBE I SVOJE ,NEKE Apstraktne slobode ,vać zbog krščanske ,klasno ,kastinsko,PLJKAČKE IDEOLOGIJE,