Published On: Wed, Jun 12th, 2019

Kako sam doživio plasman Veleža

Igrala se druga sezona ujedinjene Prve lige FBiH. Kiseljak je loše počeo, i pripadnici navijačke skupine Prikaze su zbog toga bili nervozni. Potiho se već tražila smjena uprave.
Na uzvratno gostovanje dolazio je mostarski Velež, a na internet forumima Veležovci su već najavili da će „demolirati Kiseljak“, „Izvrnut kasabu“, „Zapalit vukojebinu“ i slično. To je natjeralo Prikaze da se prikladno pripreme i na trenutak zaborave animozitet prema upravi.

Pripremila se i policija, koja je također pročitala forum.

Bero, stari i već pomalo nezainteresirani Prikaza je znao da će policija biti u pripravnosti. S obzirom da je već imao oko 4500 KM prometnih kazni bojao se da bi policija mogla iskoristiti navijačko nasilje pa ga dočekati pandrekom.
A kako je Bero neki dan kupio novi auto, odlučio je preskočiti utakmicu i provozati se do Fojnice.

Tri autobusa Veležovaca su došla u Kiseljak. Razgolićeni Mostarci bili su nakićeni rekvizitima. Izrazi lica potvrđivali su njihove forumske najave. I dok su Kiseljačani zauzimali svoja mjesta na natkrivenoj zapadnoj tribini, policija je Veležovce provela na nenatkrivenu istočnu tribinu.
Prvu minutu utakmice označila je bakljada, prijetnje igračima i optužbe sucu da je kupljen. Već u trećoj minuti uslijedio je prekid jer Veležovci nisu mogli podnijeti nepravdu s terena.
Utakmica je nakako nastavljena. Kada se Istok smirio, Prikaze su počeli provokacije na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Veležovci su zbog toga bili prisiljeni opet prekinuti utakmicu i dobiti batine od policije.

U tim trenucima Bero je bezbrižno krstario kroz Gromiljak. Tu negdje vidio je svog školskog druga, također bivšeg Prikazu, Daču. Stane Bero pored Dače, ali ovaj se ne osvrće:
„Otkud tebe?“ veselo će Bero.
Šuti Dačo.
„Gdje si pošo?“ ponavlja Bero kroz otvoren suvozačev prozor.
Šuti Dačo.
„Uđi u auto jebem ti mater šta šutiš“ konkretno će Bero, ovaj put bez veselog izraza lica.
I uđe Dačo u auto ali i dalje mu je oborena faca:
„Bero, ja sam se odlučio ubiti.“ Izjavi ozbiljno Dačo.
„Dobro, gdje si se mislio ubiti? Da te odvezem.“ Cinično će Bero drugu koji ga je već malo iznervirao.
„U Fojnicu.“ Odgovori Dačo.
„Super. Usput mi je.“

I nastavi Bero svojim novim mercedesom put Fojnice. Dok je mirno vozio 140 na sat kroz Šćitovo i Ostružnicu izleti mu neki pijačarski pasat na cestu. Bero da ga zaobiđe, udari u ivičnjak i probije gumu. Kad je izašao, ima šta i vidjeti – guma ispuhana, felga iskrivljena.
Dačo od straha nije izašao iz auta.

Pozvali su policiju i čekali. Fojnička policija je zbog derbija začelja Kiseljak:Velež bila na ispomoći u Kiseljaku, pa će im trebati malo duže da dođu i naprave uviđaj. Bero i Dačo će sačekati. Samoubojstvo nikud neće pobjeći.

Istovremeno, u Kiseljaku je završilo poluvrijeme. Navijači dvije skupine su potrošli glas i psovke, pa su se smirili. Neka ranija psovka posebno je uvrijedila Veležovce pa su najavili da će ostati u Kiseljaku dok ne demoliraju sve što su obećali.
No, stvari dobivaju neočekivan obrat. Iako je bio 03. svibanj, odjednom je zahladilo. Mostarci su tog jutra krenuli sa sunčanih 25 stupnjeva, dok je na drugom poluvremenu utakmice u Kiseljaku temeratura bila hladnjikavih pet stupnjeva. I taman kad su se Veležovci krenuli zagrtati svojim crvenim šalovima, počeo je padati snijeg! Prvo u obliku krupne kiše, a zatim i gust bijeli krpeni snijeg!

Stanje nije bilo tako dramatično na natkrivenom dijelu tribina, ali publika nenatkrivenih tribina je stradala. Proklinjali su. Ovaj put njihove kletve nisu dopirale do suprotne tribine jer je između bio gust snijeg koji je onemogućavao ružnim riječima da prelaze teren.
Bolje za njih, jer nisu mogli čuti ruganje Prikaza.

Srećom i po Beru i Daču, uviđaj je završio. Samoubojstvo je zasad odgođeno jer se Bero mora vratiti u Kiseljak i promijeniti gumu. S obzirom da se Dači žuri ubiti, Bero je odmah krenuo za Kiseljak. Na felgi.
Felga se okretala jedno vrijeme, a onda je jednostavno počela strugati po cesti.
Buka strugajuće felge u autu se povećavala, a kako se Dačo ne bi dodatno uznemirio, Bero je odvrtao muziku sve jače. Prvo su slušali Dražena Zečića, ali su već u Smajlovićima morali preći na metaliku, jer felga se derala nesnosno.

Na fojničkom raskrižju felga se skoro do pola sastrugala, pa auto nije htio skrenuti. Tu je Dačo od straha pokušao iskočiti iz auta, ali Bero mu nije dao. Ako Dačo iskoči mogao bi stradati, a onda je Bero kriv…

U Kiseljaku je utakmica završila solidnih 0:0. Bodovi koji su Veležu trebali za ulazak u Premijer ligu su izmakli. No, to je bio manji problem. Promrznuti Mostarci su se stisli jedan uz drugog i čekali da im policija dopusti ulazak u tople autobuse.
Sučev zvižduk, pokoja psovka, i veselje Kiseljačana što će i Velež zajedno ostati u nižem rangu natjecanja, požurio je Veležovce prema autobusima.

I baš kada su autobusi krenuli, a Veležovci prešutno odgodili demoliranje Kiseljaka, ispred njih naišao je Berin mercedes a iza njega trag iskri iz felge, zaglušujuća buka struganja i metalike.
Kako je policija bila ispred autobusa, mislili su da Bero i Dačo nailaze u funkciji napada Prikaza, moguće i samoubilačkog napada, pa su brzom intervencijom zaustavili Beru.
Misleći da mu žele napisati kaznu, jer inače ga zato zaustavljaju, Bero je izašao iz auta i počeo vikati: „Ubit će se ljudi! Dačo će se ubit!“ To je čula policija pa je panično naredila autobusima da se vrate. Ali treći autobus nije vidio policijsku signalizaciju pa je šofer izašao da vidi šta je. Za njim su počeli izlaziti i Veležovci.

Moraju i oni vidjeti.

U tim trenucima je naišla i povorka Prikaza kojima se učinilo da policija privodi stare Prikaze Beru i Daču, pa su počeli bacati kamenje i predmete prema policiji i Veležovcima.
Tada su izašli i Veležovci iz druga dva autobusa u želji da se obračunaju. Tu je došlo do sukoba s policijom.

Situaciju je iz obližnje kafane gledao Ćope koji je odlučio prići autobusima i svima jebat mater. Ali kako je Ćope prišao autobusima tako su ga Veležovci uhvatili, unijeli u autobus, nabrzinu istukli i izbacili.

S obzirom da je Ćope PTSP-ovac, odlučio je onako krvav otići kući po kalašnjikov i pobiti sve Veležovce. To je sve vidio Bero koji je nakon Dačinog, odlučio spasiti i živote Veležovaca, pa je povikao policiji da Ćope ide po kalašnjikov.

Shvativši da se situacija otima kontroli, policija je naredila autobusima da odmah krenu. I za samo nekoliko minuta promrzli Veležovci su se vratili u autobuse. Ovaj put, autobusi nisu bili topli jer su im Prikaze polupali sva stakla s lijeve strane.

Na kraju je Mato, izazvan saznanjem da je Ćope suvišno i nepravedno premlaćen, dok su Veležovci prolazili kroz Kiseljak ubacio zapaljen roštilj u autobus što ih je dodatno razjarilo pa su kasnije stali u Jablanici i demolirali benzinsku crpku „Sejo“.
Natrag u Kiseljaku, Bero je uspio objasniti zašto je vozio mercedesa na felgi, a Dačo je uvjerio i policiju i Prikaze da se neće ubiti. Svi su se kasnije slatko nasmijali i nastavili godinama prepričavati anegdotu dramatizirajući je do neprepoznatljivosti.

Dačo je živ.

I Bero je živ.

Kiseljak je lider druge kantonalne lige.

Velež se plasirao u Premijer ligu BiH.

Tvrtko Milović